Beatles, Lady Gaga, okosóra: ezt mind megjósolta a Simpson család





1989. december 17-én jelent meg a legelső 20 perces The Simpsons epizód az Egyesült Államokban, azóta töretlen sikernek örvend.



Megosztás
Szerző: Kobzi Kitti
Létrehozva: 2020.12.17.
sorozatok animáció Simpson család

Ma ünnepli 31. születésnapját a világszerte példátlan népszerűségnek örvendő Simpson család. Kevesen tudják, hogy a 32. évadánál tartó széria két évvel korábban, 1987-ben került először képernyőre, de akkor még nem önálló sorozatként, hanem a Tracey Ullman Show egyes jelenetei közti, nagyjából másfél perces humoros átvezető animáció formájában. A zajos siker miatt két évvel később, 1989-ben már 20 perces epizódokkal jelentkeztek a poénos sárga figurák. A sorozat egy középosztálybeli család életén keresztül szemlélteti az amerikai kultúra és társadalom világát nem kevés humorral fűszerezve. Homérék szárnyalásának hazai vonatkozása is van, a magyar származású rendező Csupó Gábor ugyanis a Simpson családot gyártó Klasky Csupo Inc. alapító tagja volt.

fotó: archiv

A produkció különlegessége, hogy a történelem számos eseményét előre megjósolta, például hogy Donald Trump egy napon majd az Egyesült Államok elnöke lesz. Egy 1999-es epizódban a világjárványra is elég konkrét utalást tettek; a széria tévébemondója Kent Brockman a saját otthonából jelentkezik a hírekkel a 70 év felettiekre érvényes kijárási tilalom miatt. Ugyanez a helyzet Nagy-Britanniában, mivel idén március óta a BBC Channel 4 híradója a hírolvasók otthonából jelentkezik.

Időutazás, vagy félelmetes véletlen?

  • Lady Gaga félidei show-ja a Super Bowlban (23. évad, 22. rész) 2012-ben az énekesnő elképesztő performance-ot mutatott be Springfield felett, 5 évvel később pedig ugyanígy a levegőben lebegve énekelt a Super Bowlban.

  • Hibás szavazógépek (20. évad, 4. rész): Amikor a 2008-as amerikai elnökválasztásokon Homer megpróbál Barack Obamára szavazni, a hibás gép megváltoztatja a szavazatát, és John McCainre adott voksként menti el. 4 évvel később egy pennsylvaniai szavazógépet ki kellett vonni a forgalomból, miután állandóan megváltoztatta az Obamára adott szavazatokat a republikánus riválisra.

  • Az okosóra (6. évad, 19. epizód): 1995-ben járunk, amikor az okosóra csak egy futurisztikus elképzelés volt. A Simpson család írói azonban már 20 évvel azelőtt megalkották a rajzfilm okosóráját, mielőtt az Apple piacra dobta volna.
  • Levelek a Beatlestől: (2. évad, 18. epizód) 1991-ben a végtelenül elfoglalt Ringo Starr rajongói levelek ezreire válaszol, amelyeket évtizedekkel korábban írtak neki. 2013 szeptemberében két Beatles-fan válaszlevelet kapott Paul McCartneytől egy 50 éve küldött levélre.
  • Fotó: Northfoto

     





    Ezeket olvastad már?
    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

    Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás