Az mRNS vakcinák olyan tartós immunreakciót váltanak ki a szervezetben, amely éveken át védelmet nyújt a koronavírus ellen – állapították meg amerikai kutatók. A Nature című folyóiratban közölt tanulmányban azt hangsúlyozzák, hogy a kutatási eredmények egyre több bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az mRNS-vakcinákkal oltottak többségének nincs szüksége emlékeztető vakcinára – persze csak akkor, ha a ma ismert vírus nem mutálódik túlságosan, amire viszont nincs garancia.

„Azoknak viszont, akik a koronavírus-fertőzésből az oltás előtt épültek fel, valószínűleg még akkor sem lesz szükségük emlékeztető oltásra, ha a vírus jelentősen átalakul” – idézte a The New York Times Ali Ellebedy kutatásvezetőt, a St. Louis-i Washington Egyetem immunológusát.

Dr. Ellebedy és kollégái nemrég arról számoltak be, hogy fertőzésen átesett, majd mRNS alapú vakcinával beoltott emberek, akár egy életen át tartó védettséget élveznek Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Fontos viszont, hogy az idősebbeknek, a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek és azoknak, akik immunitást csillapító gyógyszereket szednek, mindettől függetlenül valószínűleg szükségük lehet emlékeztető oltásra.