A kormányzati elképzeléseket Karl Nehammer kancellár, Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi tárcavezető ismertette az osztrák kancellári hivatalban tartott sajtótájékoztatón. Az előterjesztés értelmében március közepéig – a kezdeti, úgynevezett alkalmazkodási fázisban – még nem büntetik az oltást fel nem vett személyeket, de mindehhez hozzáteszik, hogy a tervezett büntetési keret 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.

Fotó. Új Néplap/Mészáros János

A szabályozás február elején lép életbe annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetők. Nehammer arról is beszélt, hogy tisztában van azzal, hogy kényes témáról van szó, de kiemelte, hogy szerinte a közjóról van szó, mert „az emberek nem egymástól elszigetelten élő egyének, hanem egy társadalom tagjai”.

Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni. Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-éig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például közúti ellenőrzésekkel és szabályszegés esetén a megfelelő pénzbírságok kiszabásával. Az osztrák kormány ezt követően határidő megjelölésével felszólítja a kivételek hatálya alá nem tartozó, nem beoltott embereket a mulasztás pótlására. Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, életbe léptetik a harmadik szakaszt. Ekkor a kormányrendelet alapján, a parlament jóváhagyásával megadott határidőtől kezdődően automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat. „Az oltás nemcsak minket, de embertársainkat is védi” – jelentette ki Mückstein.

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.