RETRO RÁDIÓ

10 kérdés, 10 válasz: gázártámogatási kisokos nagycsaládosoknak





Ki jogosult a nagycsaládos rezsikedvezményre? Hogyan és hol igényelhető? Több helyen is igénybe vehetjük? 10 pontban foglaltunk össze mindent, amit a három-, vagy annál több gyerekes családoknak tudniuk kell.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.04.
nagycsaládosok

Az új rezsitámogatási rendszer szerint augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztóknak az átlagos gáz- és áramfogyasztás felett már a piaci árat kell fizetniük. Az átlagfogyasztásig azonban a rezsicsökkentett áron számolnak a szolgáltatók. A gáz esetében az évi 1729 köbméterig járó kedvezményen felül a nagycsaládosok még további kedvezményeket igényelhetnek: 3 gyermek után plusz 600 köbméter, minden további gyermek után pedig újabb 300 köbmétert kaphatnak a rezsicsökkentett áron. Ez azt jelenti, hogy a nagycsaládos kedvezményes magasabb sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, azaz az 1020 forintos piaci árnak pontosan a tizedét. A Ripost összeállított egy 10 pontos kisokost arról, amit már biztosan tudni lehet.

A kérelmet a lakóhely szerinti kormányhivatalban vagy kormányablakban lehet igényelni Fotó: Shutterstock

 

1. Ki jogosult a nagycsaládos gázárkedvezményre? Minden olyan család, amely legalább 3 gyermek után részesül családi pótlékban és a szolgáltatónál szolgáltatási szerződéssel rendelkezik. Nem probléma, ha van olyan gyerek, aki már felsőoktatásban tanul, a lényeg, hogy legyen olyan is köztük, aki után még – a testvéreire tekintettel – magasabb családi pótlék jár. 2. Ki nyújthat be kérelmet? Akinek a nevére a számla szól, függetlenül attól, hogy ő vagy a házastársa kapja-e a családi pótlékot. A jogosulttal egy háztartásban élő más személynek további kedvezmény nem jár. 3. Hol lehet igényelni? A kérelmet a lakóhely szerinti kormányhivatalban vagy kormányablakban kell benyújtani az ott található az igénylőlapon. 4. Mi kell a kérelemhez? Mellékelni kell az utolsó számla (részszámla) másolatát, szolgáltatásba újonnan bekapcsolt hely esetén pedig a szolgáltatási szerződés másolatát is. 5. Meddig nyújtható be a kérelem? A kedvezmény folyamatosan igényelhető, de minél később adja be azt valaki, annál későbbtől ketyeg a kedvezményes tarifa. Visszamenőlegesen a benyújtás előtti második hónap első napjától kérhető. 6. Mennyi idő alatt fut át az igénylés? Az elbírálás maximum 60 nap, de úgynevezett „sommás ügyintézés” esetén ez 8 nap is lehet. 7. Meddig jár a kedvezmény? Határozatlan időre szól, azaz automatikusan jár mindaddig, amíg a legkisebb gyermek be nem tölti a 18. évét. 8. Mi történik költözéskor? A változást mindig be kell jelenteni, de a kedvezmény az új helyen is igénybe vehető. 9. Hány helyen vehető igénybe az árkedvezmény? Egy család csak egy felhasználási helyre igényelheti a kedvezményt. Ha több helyen is fizetnek gázszámlát, akkor választani kell. 10. Hol ellenőrizhető, hogy megadták-e a kedvezményt? A szolgáltató a nagycsaládos kedvezményt a kiállított számlán tünteti fel. Fogyasztói közösség esetén a kedvezményt a közös képviselőnek kell a kiállított számla alapján érvényesíteni.

Háromszázezer család jogosult a kedvezményre, eddig kevesen éltek vele Fotó: Délmagyarország (DM)

Ennyit spórolhatnak a nagycsaládosok

Jelenleg körülbelül 300 ezer család jogosult a nagycsaládos kedvezményre, azonban eddig mindössze 26 ezren éltek vele. A rezsicsökkentett határig az átlagfogyasztásúak 2 millió 175 ezer forintot tudnak megspórolni évente. Ezzel szemben a nagycsaládosok · 3 gyermekkel további 550 ezer forintot · 4 gyermekkel további 875 ezer forintot · 5 gyermekkel további 1 millió 100 ezer forintot

 





Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás