Elek Gábor szövetségi kapitány tanítványai a csoportkör mai, utolsó fordulójában a B csoportot vezető és már biztosan továbbjutó svédekkel játszanak. Ahhoz, hogy a magyarok negyeddöntősök legyenek, meg kell verniük Svédországot, miközben a spanyoloknak veszíteniük kell az oroszokkal szemben, a francia-brazil összecsapás pedig nem végződhet döntetlenre.

A magyar csapat Svédország ellen zárja a csoportkört Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar csapat Svédország ellen zárja a csoportkört Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hajdu János szövetségi kapitányként a 2008-as pekingi olimpián a negyedik helyig repítette lányainkat. A 68 éves szakember a Metropolnak elmondta, jó esélyünk van a győzelemre a svédek ellen.

– A hibát ott követték el a lányok, amikor a második találkozón a brazilok ellen azt hitték, hogy mindenképpen ők a jobbak – emlékezett Hajdu János. – Aztán kiderült, túlzó volt az önbizalmuk, vereség lett a vége, majd a címvédő oroszok is alaposan megvertek minket. Úgy vélem, a spanyolok ellen látott válogatottunk az „igazi”. Amennyiben megint önbizalomtól telve lépünk pályára Svédország ellen, akkor nyerünk.

Hajdu szerint a már csoportgyőztes „háromkoronások” várhatóan pihentetik a legjobbjaikat a mai meccsen.

– A svédek inkább egyéni megoldásokra alapoznak, csapatjáték dolgában felettük állunk – vélte Hajdu. – Amúgy nekik már teljesen mindegy, hogy milyen eredményt harcolnak ki ellenünk.

Az exkapitány valamennyi ötkarikás mérkőzést végignézi a tévében, ezért állítja, hogy a tizenkettes mezőnyben szinte mindenki legyőzhet mindenkit, de legalább nyolc válogatott azonos erőt képvisel.

– Azt remélem, hogy ezek közé tartozunk mi is – mondta az exkapitány. – Az ibériaiakkal szembeni felszabadult játék megismétlődése esetén 75 százalékig bizonyosra veszem azt, hogy ott leszünk a nyolc között. Mi több! Tippem szerint később Norvégiával mérkőzhetünk az elődöntőbe jutásért.

Elek Gábor szövetségi kapitány nem kertelt, amikor a svédek elleni taktikáról kérdezték.

Neki fogunk menni a biztos csoportelső svédeknek, mert remélhetőleg átszakadt egy gát a spanyolok elleni győzelmünkkel – ígérte Hajdu. – A legfontosabb, hogy nem győztes meccs nélkül kell hazamennünk.

Tokiói olimpia

Női kézilabda csoportmérkőzés

Magyarország-Svédország

ma, 9.15, tv: M4 Sport