Nézők nélkül, de szurkolói hangok bejátszása mellett zajlott a Magyarország-Izland Európa-bajnoki pótselejtező a Puskás Arénában. A kezdeti tapogatózást követően hamar hátrányba került a magyar csapat.

A cél az Eb (fotó: REUTERS/Bernadett Szabo)

Potyagól

Holender szabálytalankodott Gudmundsonnal szemben a tizenhatos előterében bő tíz perccel a kezdőrúgást követően. A szabadrúgást Sigurdsson tekerte kapura. Mikor már minden magyar fellélegzett, hogy a veszélyes helyről járó pontrúgás középre, Gulácsi kezébe száll, a játékszer megtréfálta a magyar egyest és kezei között a gólvonal mögé hullott (0-1). Rémálomszerű kezdés…

A végzetes pillanat (fotó: REUTERS/Bernadett Szabo)

Útkeresés

Láthatóan megzavarta a mieinket a bekapott gól, mert több olyan egyszerű megmozdulásba csúszott hiba, ami amúgy becsukott szemmel is megy legjobbjainknak. A félidő hajrájáig nem sokszor forogtak veszélyben a kapuk, néhány pontrúgás után tudott a magyar csapat veszélyt kialakítani, de sem Botka vagy Orbán fejese, sem Szoboszlai szabadrúgásai nem értek egyenlítést. Az izlandiak az előny tudatában saját térfelükön letáboroztak és igyekeztek kontrákkal riogatni a magyar védelmet.

Fogy az idő

A második félidőben a rutinos izlandiak higgadtan őrizték minimális fórjukat, igaz, túl sok meleg pillanatot nem kellett átélniük a kapujuk előtt. Félórával a vége előtt Lovrencsics és Sigér is beállt a BL-ben edződött Fradiból, de ekkor szerkezetileg semmi sem változott, továbbra is három belső védő maradt hátul, igaz, Botka és Szalai Attila is egyre többet kapcsolódott be a támadásépítésbe. Nikolics Nemanja húsz perccel a vége előtt állt be, ami már egy jóval támadóbb formációt ígért a hajrához közeledve. Majd jött Loic Négo is…

A küzdelem dominált (fotó: REUTERS/Bernadett Szabo)

Izgalmas végjáték

Az utolsó tíz percben minden körmünket lerágtuk, egyik magyar szöglet követte a másikat, egyik beadást a másik után íveltük az északiak tizenhatosán belülre. Igazán nagy helyzete a kékmezeseknek volt a 87. percben, de az ajtó-ablak ziccert megúsztuk. Majd jött a 88. perc és az ősszel honosított Négo az ötösről, egy izlandi lábról elé pattanó labdát passzolt a hálóba (1-1).

Jött, látott, egyenlített (fotó: REUTERS/Bernadett Szabo)

Nincs hosszabbítás

Talán sokan arra számítottak, rendben, jöhet a hosszabbítás, de nem úgy Szoboszlai. Miután az izlandiak elszórakoztak egy igencsak ígéretes helyzetet, a kontrából Szoboszlai kezdett szólóba, és jó 25-ről, a kapufa segítségével kilőtte a bal alsót (2-1).

Nem tudott már Izland kiegyenlíteni, bár még volt rá esélye, Magyarország kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra!

Hihetetlen fordítás után ott van a magyar csapat az Eb-n (fotó: REUTERS/Bernadett Szabo)

Magyarország – Izland: 2-1 (0-1)

Gólszerző: Négo, Szoboszlai, illetve Sigurdsson

Gratuláció

Orbán Viktor az elsők között gratulált a csapatnak a Facebookon egy frappáns üzenettel:

Bravó, Fiúk! Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük // Bravo guys! The match ain’t over till we win! ⚽️🇭🇺⚽️
https://nemzetisport.hu/magyar_valogatott/eb-potselejtezo-magyarorszag-izland-2794669

Posted by Orbán Viktor on Thursday, November 12, 2020