Milyen monitort válasszunk?





A monitorvásárlás meglehetősen összetett kérdéseket vet fel. Nem véletlen. (X)



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2021.05.17.
dönts okosan

Ma már számtalan tevékenységet folytatunk a számítógépen és a kényelmet és a hatékonyságot egyként vizsgáljuk. Épp ezért nem mindegy, milyen monitor elé ül le egy grafikus, egy gamer vagy egy könyvelő. A jó hír azonban, hogy ha körültekintően választunk, hosszú évekig olyan monitor előtt ülhetünk, amit élvezettel használunk majd.

Milyen monitort válasszunk? (Fotó: pexels.com)

Mutatjuk mire figyelj!

Először is mindenképp érdemes tisztáznunk, milyen felhasználásra szeretnénk monitort vásárolni. Hiszen teljesen más monitorigény szükséges általános felhasználáskor, a magas szintű játékoknál vagy a precíz tervezésre szánt monitorok esetében.

Általános felhasználók közé tartozunk abban az esetben, ha otthoni vagy irodai tevékenységre használjuk a számítógépet. Az interneten böngészés, a képek, zenehallhatás és filmnézés esetében általános felhasználók vagyunk, így, ha nem szeretnénk, korántsem kell hatalmas összegeket hagynunk az üzletekben egy-egy monitorért. Ár-érték arányban ugyanis bőven kiszolgálnak bennünket a középkategóriás monitorok is.

A játékosok tábora már egy bonyolultabb és sokkal összetettebb folyamat. Esetükben nem csak a monitor, de a PC is kifejezetten fontos tényező. A színmélység és a grafikus kártyák ugyanúgy elsődleges szempont az ő esetükben, így nem árt valóban körültekintően belevágni a fejlesztésbe, hiszen szinte naponta-hetente dobnak a piacra egyre nagyobb gépigény szükségletű játékokat, ami könnyen élvezhetetlenné válik, ha a PC vagy a monitor nem bír megfelelő kapacitással.

A professzionális felhasználók precíz tervezésekre használják a monitort, így annak felbontása, színmélysége és színhelyessége nem lehet utolsó szempont. Ők azon tábort gyarapítják, akik épületeket, gépeket, textileket vagy bútorokat terveznek és természetesen a fotósok, grafikusok is ide tartoznak. Számukra különösen fontos, hogy a monitor színhelyessége és felbontása megfelelő legyen.

Természetesen egyéb felhasználói csoportokat is találunk, hiszen nem feledkezhetünk meg az orvosi képalkotó diagnosztikához alkalmas monitorokról, vagy a megfigyelő, biztonsági kamerákhoz elengedhetetlen monitorokról, de jelen írásunkban az előző három felhasználói csoportnak igyekszünk támpontot adni monitorvásárlás előtt.

Számtalan esetben tapasztaljuk, hogy a monitorgyártók megannyi szükségletet egyben elégítenek ki egy-egy monitor esetében.

Így egy általános felhasználásra ajánlott monitor is képes megfelelő játékélményt nyújtani, vagy kielégíti a szükségleteinket egy fotó retus alkalmával. Épp ezért nem kell azonnal kétségbe esnünk, ha magunkat a besoroláskor a játékosok vagy a professzionális felhasználók között találtunk meg. Kellő odafigyeléssel és átgondolással tudunk valóban jó áron olyan monitort vásárolni, ami valóban hosszú távon is megfelelő lesz a számunkra.

A monitor betekintési szöge és állíthatósága

Talán sokunkban fel sem merül ennek vizsgálata, pedig a kényelmes használat tekintetében nélkülözhetetlen. Előre érdemes a mire fogjuk használni kérdés után azt is tisztáznunk, hová helyezzük majd a monitort. Hiszen ahány igény, annyi monitor van jelen az üzletekben, ahhoz pedig, hogy mindezt a számunkra megfelelően használni tudjuk, fontos tisztáznunk, hol helyezzük majd el, honnan tekintünk majd a monitorra. Ahány felhasználás, annyi lehetőség van már jelen a monitorok tekintetében is és külön megnyugtató, hogy ezek ár-érték arányban szinte egyáltalán nem jelentenek mérvadó különbséget.

Az általános monitorok között a legtöbb esetben az előre-hátra döntést tudjuk állítani, épp ezért érdemes olyan monitor után nézni, melynek a magassága is állítható és oldalirányba is mozgatható, annak érdekében, hogy a felhasználói élmény minden pillanatban a maximumon legyen.

Digitális jelcsatlakozó a fejlődés élvonalában

A monitor számítógéphez való csatlakoztatása azonban szintén egy fontos kérdés, bár az új monitorok esetében ez már nem okozhat gondot, hiszen mindegyikben megtalálható a HDMI csatlakozó, itt maximum a verziószámra érdemes figyelnünk, mely az átviteli sebesség miatt lehet fontos tényező.

A legtöbb monitor HDMI csatlakozója 1,4-es vagy legfeljebb 2.0 -ás interfésszel rendelkezik, de aki várni szeretne, az hamarosan a HDMI 2.1-es verzióval ellátott monitort is megvásárolhatja. Ez különösebben csak a gamer felhasználókat hozza majd lázba, hiszen egy izmosabb videókártya nélkülözhetetlen eleme a gyors adatátviteli sebesség a monitorra, hogy a játék zavartalanul működjön és ne tapasztaljunk „laggolást”.

A leendő monitorunk megvásárlása tehát nem nehéz feladat, ha tudjuk, mire használjuk majd. Ha tisztában vagyunk azzal, milyen igényeknek kell megfelelnie, könnyen találunk jó áron olyan készüléket, ami hosszú távon szolgálja majd ki ezeket az igényeket. A folyamatosan változó és fejlődő technológia lehetővé teszi, hogy egyetlen monitoron belül működni tudjon az átlagos felhasználón túl a komolyabb játék, a professzionális felhasználás, mindez meglepően jó áron, magas minőségben.(X)





Ezeket olvastad már?
Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

Új és divatos ruhát szeretnél télire? Ezek a darabok mind 15 ezer alatt vannak!

 Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Te emlékszel még, mi volt régen Black Friday helyett a boltokban? Teszteld velünk!

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Így dobhatod fel a fekete ruhákat

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Idén ősszel ezek a ruhák diktálják a divatot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás