Tovább gyűrűzik a Karácsony-botrány, már az Oktatási Hivatal is vizsgálódik a nyelvvizsgája ügyében





Úgy tűnik, nem marad következmények nélkül, hogy a főpolgármester a szükséges nyelvvizsga-bizonyítványok nélkül vállalt állásokat korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.07.
idegennyelv

Az Oktatási Hivatal a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta: még hétfőn felveszi a kapcsolatot az egyetemmel, és felkéri az ügy kivizsgálására.

Az Oktatási Hivatal (OH) reagált a lap megkeresésére, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogyan dolgozhatott Karácsony Gergely évekig tanársegédként a Budapesti Corvinus Egyetemen C típusú nyelvvizsga, államilag elismert oklevél hiányában. Mint arról a lap többször is beszámolt, Budapest jelenlegi főpolgármesterének nincs nyelvvizsgája, csak egy lektorátusi igazolása van az „angol nyelvtudásáról”. Ez 2000-ben – amikor szociológusként Karácsony végzett az ELTE-n – még elegendőnek bizonyult a diplomaszerzéshez, ám arra már nem jogosította fel őt, hogy tanársegédként állást vállaljon a felsőoktatásban, arra meg pláne nem, hogy később még adjunktusként is dolgozzon.

A Corvinus Egyetem – a Magyar Nemzet birtokában lévő doktori szabályzata alapján – abban az időben, amikor Karácsony náluk dolgozott, nyelvvizsga-kötelezettséget írt elő a tanársegédi pozíció betöltéséhez, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna. Karácsony Gergely pedig köztudottan csak a magyar nyelvvel boldogul, államilag elismert oklevele biztosan nincs egyetlen idegen nyelvből sem - írja a lap.

Vagyis hivatalosan nem dolgozhatott volna az egyetemen, hiszen nem felelt meg a munkakör betöltéséhez szükséges követelményeknek.

Úgy tűnik, nem marad következmények nélkül, hogy a főpolgármester a szükséges nyelvvizsga-bizonyítványok nélkül vállalt állásokat korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

Az OH az ügyben azt hangsúlyozta a lapnak, hogy a Corvinus Egyetem mint munkáltató alkalmazta Karácsony Gergelyt abban az időben (vagyis 2004 és 2008 között tanársegédként – szerk.). Hozzátették: a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján az Oktatási Hivatal hatósági ellenőrzést indíthat a felsőoktatási intézmény működése jogszerűségének a vizsgálatára. Ezzel a jogával pedig él is a hivatal, mint közölte, hétfőn, azaz még a mai napon felveszi a kapcsolatot a Budapesti Corvinus Egyetemmel és felkéri az ügy kivizsgálására.

Az Oktatási Hivatal nyelvvizsgáztatási akkreditációs osztályának honlapján egyébként egyértelmű az útmutatás: az egyetemi lektorátusi vizsgák soha nem voltak állami vagy államilag elismert nyelvvizsgák.

A Magyar Nemzet egyébként további kérdésekre is várja a választ a Corvinustól, az OH-tól, illetve magától a főpolgármestertől is, hiszen nemcsak a tanársegédi munkavállalás jogszerűsége problémás, hanem a 2008 és 2012 közötti időszaké is, amikor Karácsony a két idegen nyelv ismeretét megkövetelő adjunktusi feladatokat látta el. Amint az érintettek bármelyikétől újabb reakció érkezik az ügyben, frissítjük cikkünket.

A lap szerette volna írásos nyomát látni annak, hogy Karácsony Gergelynek tényleg van középfokú angolnyelv-tudása, a lektorátusi vizsga meglétét bizonyító igazolást vagy okiratot azonban az ELTE nem bocsátotta rendelkezésükre, arra hivatkozva, hogy a hallgatók és volt hallgatók személyes adatai nem számítanak közérdekből nyilvános adatoknak, és ezen a főpolgármesteri tisztség betöltése sem változtat.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás