A Michigan Állami Egyetem kutatása megállapította, hogy meglepő módon a babák bélbaktériumainak arányán is múlhat az, hogyan érzékelik a külvilágból érkező ismeretlen ingereket. A felméréshez 30 újszülöttet vizsgáltak. A megfigyelések során valaki félelmetes maszkot hordva ment be a szobába – erre reagáltak különféle intenzitással a babák.

(Fotó: Shutterstock)

A szakemberek szerint más azoknak a babáknak a mikrobiomja, azaz megfelelő bélbaktérium-flórája, akiknek erősebb a félelemreakciójuk, mint akiké gyengébb – írja az eurekalert.org. Az ismeretlen, akár ijesztő ingerekre való válasz utal a jövőbeli mentális egészségükre. Ezek a reakciók megfelelőek, az nem rossz jel, ha a kicsi a környezetére reagál. Abban az esetben viszont, ha ezeket nem tudja enyhíteni, amikor biztonságban van, a későbbiekben szorongás és depresszió is kialakulhat. Azokon viszont, akik túlságosan elnyomják ezeket a reakciókat, antiszociális személyiségjegyek mutatkozhatnak meg.

A kutatás szerint azok a babák, akiknek egy hónapos korban felborult a mikrobiomja, egyéves korban még mindig intenzív félelemreakciókat adnak.