A ruhásszekrények, gardróbok azok a helyek a lakásban, ahol elég gyorsan el tud uralkodni a káosz. Évente egyszer ezért érdemes frissítenünk, szelektálnunk, hogy újra rend és béke legyen.

Kezdjük a nagytakarítást a szekrényeinkkel, komódjainkkal. Pakoljunk ki minden egyes darabot, majd kategóriák szerint válogassuk ki őket. Ilyenek lehetnek például: fekete vagy fehér pólók, pántos felsők, bodyk stb. Kategória lehet még esetleg az otthoni lezser, az elegánsabb viselet is. Miután minden külön kupacba került, könnyebb átnézni, vannak-e olyan darabok, amelyekből kettő van, de nincs rá szükség, ami már el van hordva, szakadt, vagy már elő se vesszük egy jó ideje.

ruha szelektálás

Igenis rá kell szánnunk magunkat (Fotó: Shutterstock)

Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot az aktív ruházatnál, pulóvereknél és fürdőruháknál.

A vállfán lógó ruháknál hasonló a rendszerezés szabálya. Távolítsunk el első körben mindent a fogasokról, majd a ruhákat, nadrágokat, szoknyákat, illetve felsőrészeket rendezzük a fent említett csoportosítás szerint. Az átláthatóság kedvéért extra lépésként a függő ruhákat rendezzük kategória és hosszúság szerint, így esztétikus és rendezett.

Azok a ruhák, melyek most sajnos a háttérbe szorulnak – például a „nyaralós” ruhák, szettek –, kerüljenek olyan helyre, ahol nincsenek útban. Ezzel helyet takaríthatunk meg azoknak a daraboknak, amelyeket mindennap hordunk. Valóban meglepő, hogy ez mennyi helyet spórol meg!

Készítsünk olyan halmokat, melyekhez azokat a ruhákat tesszük, amiket szívesen eladományoznánk vagy családnak, barátoknak adnánk – valaki nagyon fog nekik örülni.

A cipőkkel is ugyanez a helyzet, bár ezektől talán nehezebb megválni. Ha arra gondolunk, hogy „talán még egyszer divatos lesz”, otthonra még jó lehet”, tegyük azokat egy dobozba, és ami még hordható állapotban van, azt rakjuk az adományok közé.

A megválásban segítenek a következő kérdések:

  1. Volt rajtam ez a ruhadarab az elmúlt 1 évben?
  2. A következő évben fogom viselni?
  3. Költözésnél vinném magammal?
  4. Ha vásárolnék, most is megvenném ezt a darabot?