RETRO RÁDIÓ

Plácido Domingo előtt bizonyíthatnak a legjobbak





Novemberben indul a komolyzenei tehetségkutató. A Virtuózok nemzetközivé nőtte ki magát, ráadásul egy világsztárt is megnyert magának.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.16.
komoly kis zenészek

November 27-től látható a nemzetközivé bővülő Virtuózok klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada. Ezúttal a négy visegrádi ország és Szerbia fiataljai mérik össze tudásukat. A mai sajtótájékoztatón maga Plácido Domingo is megjelent, aki a nemzetközi zsűri egyik tagja lesz.

Újabb tehetségeket keresnek (fotó: Bors)

"A kormányzat támogatja a produkciót, mert a V4-eket és Szerbiát összeköti a közép-európai kultúra. (...) Büszke vagyok arra, hogy a magyar Virtuózok immár világsiker" - mondta Balog Zoltán miniszterelnöki biztos a Virtuózok V4+ szerdai sajtótájékoztatóján.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere kiemelte: a műsort 2013-ban találták ki, egy évvel később került először adásba és 1,3 millió televíziónézőt vonzott. "Fantasztikus dolog, hogy ebben a műsorban a fiatalok lehetőséget kapnak megmutatni igazi tehetségüket".

A Duna televízió mellett a cseh, a lengyel, a szlovák és a szerb tévében követhető Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk című műsor négy adásában minden országból négy tehetség mutatkozik be.

A szuperzsűri szerepét nemzetközi sztárok vállalták: Plácido Domingo spanyol operaénekes; Thomas Gottschalk német televíziós személyiség (mindketten jelen voltak a műsor szerdai felvételén a budapesti Origo Filmstúdióban); Gabriel Prokofiev brit-orosz zeneszerző, producer, dj (Szergej Prokofjev zeneszerző unokája); Makszim Vengerov orosz hegedűművész és Coco König osztrák színésznő.

Hatalmas meglepetésre, Plácido Domingo betoppant a sajtótájékoztatóra (fotó: Bors)

Az állandó zsűri tagja Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Wegorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, Nemanja Radulovic szerb hegedűművész (őt váltja Silvana Grujic, a Szerbiai Rádió és Televízió zenei osztályának vezetője, zongoraművész, zenetudós).

A visegrádi országok, valamint Szerbia bekapcsolásával idén akár 70 millió ember követheti a műsort, a nézők a résztvevő országok kultúrájába, különleges zenei hagyományaiba is bepillantást nyerhetnek. Az öt ország a négy adásban teljesen kiegyenlített szerepet kap, minden ország felfedezettje bekerülhet a Virtuózok tehetségtámogató programjába és valamennyi, a konkrét versenyprogramon kívüli, a komolyzenét népszerűsítő projektbe.

A Virtuózok eddigi évadaiban felfedezett tehetségek azóta számos neves sztárral felléphettek, például Andrea Bocellivel vagy Plácido Domingóval, a legnevesebb színpadokon szerepelhettek, amilyen a New York-i Carnegie Hall, a berlini, a londoni Covent Garden vagy a Nemzetközi Fórum Tokióban.

Az elődöntőnek két fordulója lesz, országonként két-két versenyző képviselteti magát. A versenyzők erre a körre egy-egy komolyzenei darabbal készülnek, az öttagú állandó nemzetközi zsűri és az aznapi szuperzsűritag előtt egyenként bemutatják a produkcióikat, amelyeket a zsűri értékel. A döntő is két fordulóban zajlik, országonként a két-két legjobb versenyző végső összecsapása lesz a két adás. A gálakoncert a budapesti Művészetek Palotájában lesz.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás