Munkájukat a kormány is elismeri: 2019-ben ők is megkapták a szakdolgozói bértábla szerinti bérüket, ami sokuknál komoly fizetésemelést jelentett. Ez a jövőben is folytatódik.

Tavaly voltak 105 évesek

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke a Ripostnak elmondta: ez a rendszer azért tud fennmaradni, mert megpróbál a napi igényekhez alkalmazkodni, mindig napra késznek kell lenni, mind a módszerekben, mind az ismeretekben és a kommunikációban.

Tavaly volt a Védőnői Szolgálat 105 éves. Jelenleg körülbelül 5200-an dolgoznak hazánkban védőnőként – tette hozzá az elnök.

A járványhelyzetben is helytállnak

Az alapvető munkát illetően a járványhelyzetben dr. Müller Cecília tiszti főorvostól kapjuk az utasításokat, amiket mindig maradéktalanul be is tartunk. A védőnők egyébként továbbra is ellátják a munkájukat, és akivel például nehezebb interneten vagy telefonon a kapcsolattartás, oda továbbra is kijárnak – természetesen szigorúan védőfelszerelésben” – emelte ki Várfalvi Marianna, majd azt is hangsúlyozta: az újszülötteket most is személyesen látogatják meg, a tanácsadókba pedig időpontra hívják be a várandós anyákat és a szülőket, de egy gyermekkel csak egy szülő mehet. Sokan megszokták már a telefonon, interneten való kapcsolattartást, így ez a jövőben is megmarad. De például a szűrővizsgálatokat így nem lehet elvégezni, ahhoz elengedhetetlen a személyes jelenlét. A tanácsadókban az időpontos fogadással nincs tumultus, és természetesen emellett fokozottan odafigyelünk a higiéniára is, folyamatos a fertőtlenítés – hangsúlyozta az elnök.

Örülnek a bérrendezésnek

A védőnők bérét még 2019-ben kezdték el emelni, egyrészt a szakdolgozói bértáblában az alapot, másrészt pedig bérkiegészítést is elrendeltek a számukra.

Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte az egészségügyi dolgozókat az Ápolók Napján. Ez a kiegészítés 30 ezer forinttól akár 100 ezer forintig is terjedhet, és főként a körzeti, területi védőnőket érinti. Az összeg attól függ, hogy mennyi gondozott tartozik hozzájuk, közülük mennyien vannak hátrányos helyzetben és a földrajzi körülményeket is figyelembe szoktuk venni – árulta el Várfalvi Marianna a Ripostnak, aki azt is hozzátette: a béremelés a védőnők esetében is sávosan történik, azaz a jövőben újabb összegekkel emelik majd a fizetésüket.