Május 4. Szent Flórián napja, ez a tűzoltók napja Magyarországon. Talán kevesen tudják, de a hivatásos tűzoltók mellett mintegy 30 ezer nem hivatásos tűzoltó is dolgozik Magyarországon, körülbelül 15 ezren közülük szakmai végzettséggel is rendelkeznek. A Magyar Tűzoltószövetség tagjai közül körülbelül 15 ezren önkéntes tűzoltók, a többiek pedig önkormányzati és létesítmény-tűzoltók.

Tisztelet a tűzoltóknak, ma őket ünnepeljük! (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A tűzoltószövetség elnöke, Dobson Tibor azt mondja, az önkéntes tűzoltók száma nőtt az elmúlt években, de az egyesületeik száma is. Az utánpótlás azonban fontos, egyben nehéz ügy is.

– Ahhoz hasonlóan lelkes fiatalokra van szükség, mint mi voltunk annak idején. Igyekszünk megszólítani őket a közösségi felületeken, teljesíthetnek a középiskolában közösségi szolgálatot nálunk is, de a nyitott programokon, sporteseményeken is találkozhatnak velünk. Csakúgy, mint a felnőtteknél, a fiatalok között is sokan hagyományőrző tűzoltók vagy tűzoltó zenészek – mondja a dandártábornok.

Egy önkéntes tűzoltó már a döntésével elkötelezi magát, ezután – amennyiben betöltötte a 18. életévét és megfelelt az egészségügyi alkalmasságin, valamint elvégezte a 40 órás tanfolyamot – egyesületi tag lehet.

Fizetség azonban nem jár, a közösség tisztelete a fizetség – mondja Dobson Tibor, aki azt tapasztalja, hogy a szakmájuk iránti tisztelet még mindig megvan.

– Egy önkéntes tűzoltó feláldozza a szabadidejét, megmutatja a tenni akarását és kockáztatja az egészségét vagy ha kell, akár az életét, bár utóbbi az önkéntes tűzoltóknál nagyon ritka – tette hozzá.

A tűzoltók napja nemcsak a férfiakat, hanem a hölgyeket is érinti. Bár a hivatásosoknál piros autóra nem ülhet fel nő (ezt jogszabály zárja ki) – csak ellátási vagy ügyeleti szolgálatot teljesíthet – az önkénteseknél nők is felülhetnek a piros autóra.

– Sőt, meg kell jegyezzem, hogy szorgalmasabbak a hölgyek és lelkiismeretesebben is tanulnak. Ugyanúgy elsajátítanak minden tudást, de természetesen egy mentésnél a parancsnok mindig odafigyel – akár a férfiak, akár a nők esetében – a fizikai és mentális képességekre is, és a megfelelő embert küldi a feladatra – mondja Dobson Tibor.

És hogy Szent Flórián megvédi-e a tűzoltóinkat?

– Bízom benne, hogy igen! – mondja a dandártábornok.

A tűzoltók napja alkalmából készült egy videó, amit Magyarország Kormánya Facebook-oldalán osztottak meg.

Köszönjük a hivatásos, az önkéntes, az önkormányzati, a létesítményi és az egyesületi tűzoltók, valamint a katasztrófavédelem minden dolgozójának munkáját. Köszönjük, hogy az év minden napján kiemelkedő helytállással és bátorsággal óvják az emberek életét és vagyonát!” – írták a posztban.

Köszönjük a hivatásos, az önkéntes, az önkormányzati, a létesítményi és az egyesületi tűzoltók, valamint a…

Posted by Magyarország Kormánya on Monday, May 3, 2021