A zuglóiaknak eddig is rengeteg fejfájást okoztak a galambok, mivel rendkívül elszaporodtak a kerületben.

Annyi van belőlük, hogy a közös képviselő galambriasztó tüskéket tetetett a tízemeletes házak legfelső erkélyeire” – mondta egy kutyát sétáltató helyi lakos. A hölgy elmesélte, hogy legutóbb egyszerre 3 döglött szárnyast is talált. „Akkor is kutyát sétáltattam, és észrevettem, hogy nagyon húz a füves részhez. Ott volt egy kimúlt galamb, de a háromnegyed órás séta alatt találtunk még kettőt” – emlékszik vissza.

Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Egy másik helyi lakos is hasonlóképp járt.

Kutyát sétáltattam az egyik barátnőmmel, és akkor megláttuk a tetemeket. Másnap a kocsi mögött is volt egy” – mesélte. Nem csak kutyások panaszkodtak az elhullott galambokra. Megkérdeztük a parkban dolgozókat, akik azt mondták, egyáltalán nem lepődnek meg, ha dögöt találnak.

„Van, hogy egyet találunk, van, hogy hármat-négyet. A Bosnyák tér felé még több van” – számoltak be a dolgozók.

Hőguta tizedeli a szárnyasokat?

A tömeges galambelhullásról megkérdeztük Mályi László madarászt, aki szerint a jelenséget jó eséllyel a klímaváltozás okozza.

„46 fok van a napon és 8.0 felett van az UV-sugárzás. Ezt mi is nehezen viseljük, hát még a madarak. Ők is kaphatnak hőgutát” – magyarázta lapunknak a szakember. A madarász azt is elmondta, hogy mivel a galambok nem rovarevők, hanem szárazat esznek, ezért azt 80%-ban hígítani kéne folyadékkal. „Madáritatók kellenének a városba, mert a szárazság miatt sehol nem tudnak vízhez jutni. Ilyenkor gyakran megisszák a kiöntött felmosóvizet, és néhány óra alatt végük” – mondta a szakértő, aki azonban nem zárta ki teljesen, hogy valami betegség pusztít az állatok között. Ennek tisztázásához viszont a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata szükséges.

 

A macskák is gyakran rátalálnak az elhullott madarakra – Fotó: Metropol/Máté Krisztián