Elképesztő eredményről számoltak be egy szingapúri tanulmányban. A kutatások szerint ugyanis a koronavírus akár 8 méterre is képes eljutni. Ezért nagyon fontos, hogy a világjárvány második szakaszábanis fokozottan figyeljünk a védekezésre.

A legújabb tanulmányok szerint az új típusú koronavírus beszéddel, kilégzéssel, sőt akár egy ártatlannak tűnő torokköszörüléssel is terjedhet.

Egy szingapúri tanulmány mutatott rá arra, hogy a fertőzött légutaiból kikerülő cseppek fertőzhetnek, és ezeket és más részecskéket a beszéd vagy akár az éneklés által is kibocsáthatják. Ma már az is tudott, hogy a fertőzés mértéke arányos a hangerővel, vagyis minél hangosabb valaki, annál több ilyen részecskét bocsáthat ki.

Lydia Bourouiba szerint, aki köhögés- és tüsszentésdinamikát vizsgáló massachusettsi kutató, azt állítja, hogy a kiköhögött, kitüsszentett apróbb cseppek akár 8,2 méteres távot is képesek megtenni, és útközben bárhol fertőzhetnek. Kutatásai szerint a tüsszentéssel és köhögéssel a levegőbe jutó permet óránkénti sebessége elérheti akár a 110 kilométeres sebességet is – ismerteti kutatás eredményét a Bors.

Kutatásai szerint a tüsszentéssel és köhögéssel a levegőbe jutó permet óránkénti sebessége elérheti akár a 110 kilométeres sebességet is. Más kutatók szerint azonban inkább az a kérdés, hogy milyen messze válik majdhogynem veszélytelenné a kór­okozó.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) által ajánlott másfél, kétméteres távolság, melyet Magyarországon is hangsúlyoznak, természetesen feltételezi a maszk viseletét, ráadásul a legnagyobb veszélyt a nagy nyálcseppek jelentik, amelyek a gravitáció hatására maszk nélkül is két méter megtétele után a földre hullanak. Abban az esetben, ha a maszkot visel az, aki tüsszent vagy köhög,

Ráadásul mára már az is kiderült, hogy a vírus a dohányfüst kifújásakor is képes terjedni.