Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 346 904 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652 főre emelkedett. 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon

Tilos gyűléseket szervezni március 15-re

Kiss Róbert az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy március 15-ére többen gyűlést hirdettek, de ennek szervezése tilos a jogszabályok alapján. A szigorú szabályozás célja, hogy a koronavírus ne terjedjen – tette hozzá. Nemcsak az egészségünket veszélyezteti, hanem tilos is.

Senki ne tartson most nagybevásárlást

A nagybevásárlást mindenki mellőzze most, csak az menjen, akinek nagyon fontos” – mondta Kiss Róbert. Tájékoztatott arról is, hogy csütörtökön 507 személy ellen kellett intézkedni maszkviselés hiánya miatt.

Az új fertőzöttek átlagéletkora 46 év

Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy újabb rekord dőlt meg az új fertőzöttek számában, amely elérte a 9011-et. Magyarországon és Európában is zajlik a járvány harmadik hulláma, és ezt a brit mutáció okozza. Olaszországban, Németországban, Lengyelországban és Csehországban is meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek átlagéletkora 46 év. A 20-69 év közötti személyeket támadja leginkább a vírus. A 3. hullám alatt megduplázódott a kórházi kezelések száma, illetve megháromszorozódott a lélegeztetőgépre kerültek száma.

Jól haladnak az oltások

Már több mint 1,2 millió felett van a beoltottak száma, és közel 350 ezer személy a második oltást is megkapta. A háziorvosok az AstraZenecával oltanak a héten. Az oltópontokon a Szputnyik V és a Pfizer érhető el. A hétvégén is folytatódik az oltási program – mondta Galgóczi Ágnes.

Több mint 4 millió oltás érkezik hamarosan hazánkba

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy a Johnson & Johnson termékével az USA-ban már oltanak, bízik benne, hogy hamarosan megérkeznek a szállítmányok hazánkba is. Magyarország több mint 4 milliót rendelt – tette hozzá. A tárolás és a szállítás könnyebb lesz, valamint felolvasztás után 3 hónapig tárolható, így az oltás folyamatosan biztosítva lesz. Enyhébb oltási reakciók ennél a vakcinánál is jelentkezhetnek.

Biztonságos az AstraZeneca vakcinája

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy az AstraZeneca esetében az Európai Gyógyszerügynökség véleményét tartják mérvadónak. Már több százezer embert beoltottak ezzel, és semmilyen probléma nem merült fel. Továbbá elmondta, a vakcina biztonságosan alkalmazható.