Már több mint tízezer felhasználó osztotta meg azt a videót a Facebookon augusztus 15-e óta, amelyben Rusvai Miklós virológust látni, ahogy látszólag azt mondja, hogy nem fogja beoltatni magát, inkább megfertőződik a betegséggel, hogy természetes védettséget szerezzen – írja az AFP tényellenőrző cikke.

A videót azonban félrevezető módon vágták meg, a teljes videóban Rusvai arra buzdít mindenkit, hogy oltassa be magát, és azt is elmondja, hogy ő is be van oltva.

A megtévesztő videót egy olyan Facebook-felhasználó töltötte fel, aki rendszeresen oszt meg félrevezető és hamis tartalmakat.

A bejegyzésben szereplő 18 másodperc hosszú videó egy ATV-nek készült interjúból származik – a gond csak az, hogy megtévesztően vágták meg. Így azt a benyomást kelti, mintha Rusvai nem akarná beadatni a koronavírus elleni vakcinát magának.

Gusztustalan álvideó terjed Rusvai Miklósról Fotó: Life TV

De ez nem így van, a virológus már két oltást is kapott

Ezt a tényt a szakember a teljes videóban el is mondta: „Megkaptam a két Pfizeromat, én sem fogok oltakozni, és reménykedem abban, hogy megkapom a delta-variánst, és átesem majd úgy a fertőzésen, mert azért hosszú távon igazi védettséget, nagyon jó hármas szintű védelmet, nyálkahártya-védelmet is csak a fertőzés átvészelése eredményez” – fogalmazott az interjúban Rusvai Miklós a harmadik oltással kapcsolatban.

Ebből a részletből csak azt a részt vágták ki, amikor a szakember szájából az hangzott el, hogy „én sem fogok oltakozni”.

Rusvai Miklós az AFP kérdésére elmondta, hogy természetesen nem azt javasolja, hogy bárki is tudatosan megfertőzze magát a koronavírussal, de szerinte előbb-utóbb mindenkit meg fog fertőzni a vírus, és a lehető legjobb az, ha akkor fertőződik meg az ember, amikor a védettségi szintje magas. A szakember maga is be fogja adatni az emlékeztető oltást, amikor eltelt annyi idő, hogy a védettségi szintje vélhetőleg csökkenni kezd az alapimmunizálás után.

Itt az ATV teljes interjúja, a bizonyos mondat három és fél perc után hangzik el.