A pletyka a negatívumokra összpontosít és hatalom érzését kelti az emberekben, akik egy harmadik félről „tárgyalnak”. A pletykálkodásnak ugyanakkor több oka lehet, például a bosszúállás, osztozás a kölcsönös ellenszenvben. Ha az ember másokról beszél, az megkönnyebbülést is nyújt az egyénnek, aki nem ugyanazokat a csapásokat éli át.

 

Az emberek azért is szeretnek pusmogni, mert úgy érzik, hogy titkos információk birtokában vannak, amitől tájékozottnak látszanak – írja a themindsjournal.com. Ez a fajta csevegés a legtöbbször szinte öntudatlanul történik, hogy megtörje a rutintevékenységek monotóniáját, vagy egyszerűen csak fűszerezze a beszélgetéseket.

A pletyka hatásai

A közösségi médiában való kibeszélés általában ártalmasabb, mivel a negatív információk széles körben terjednek és hosszú ideig láthatóak maradnak. Egy kutatás során a férfiak és a nők agyi képalkotását vizsgálták, miközben pozitív és negatív pletykákat hallgattak magukról és hírességekről. Ennek során bebizonyosodott, hogy a celebbotrányok felkeltik az emberek érdeklődését.

Azok a résztvevők, akik magukról kaptak információt, nagyobb agyi aktivitást mutattak. A megfigyelés azt jelenti, hogy az egyének szeretnének beilleszkedni a társadalomba, és törekednek rá, hogy mások pozitív színben lássák őket. Boldogabbnak érezték magukat, ha pozitívan, izgatottabbnak pedig, ha negatívan nyilatkoztak róluk.