Szinte hihetetlen, de már 10 éve volt a pálinka-szabadságharc, azóta pedig Magyarországon szabadon főzhet bárki kedvére pálinkát. Ezt pedig meg is kellett ünnepelni, még Orbán Viktor is koccintott a magyarok italával.

Mint bizonyára sokan emlékeznek rá, sokáig titokban kellett főzni a magyarok kedvencét, és még Brüsszel is ellenünk fordult: az Európai Unió a szabad pálinkafőzés kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az Orbán-kormány azonban nem hagyta magát és az Európai Bírósághoz fordult, hogy végre kimondják: a pálinkához joga van a magyaroknak!

És sikerült is elérni, hogy végre minden magyar szabadon főzhessen akár otthon is pálinkát.

„Miközben az ország fontos átalakuláson megy keresztül, a tartós dolgok gondolata nem csak Budapesten születik meg, ennek egyik iskolapéldája a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége” – jelentette ki Orbán Viktor vasárnap a Zala megyei Becsehelyen.

Orbán Viktor a magyarországi szabad pálinkafőzés 10. évfordulóján (Fotó: MTI)

A kormányfő a magyarországi szabad pálinkafőzés tízéves évfordulóját ünneplő rendezvényen beszélt arról, hogy ennek a gondolata vidéken született meg 2010-ben, amikor „kétharmados alkotmányos forradalommal lehetőséget adtunk magunknak, hogy mindent megváltoztassunk, amit megváltoztatásra alkalmasnak vagy szükségesnek láttunk”.

A 2010 szeptemberi parlamenti bejelentésben „nagy dolgok szerepeltek” a bankadótól kezdve a multik megadóztatásáig, és ebbe a 29 pontos programba V. Németh Zsolt képviselő felvetésére került be a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége – jelezte a miniszterelnök.

A kormányfő az eseményről készült képeket a Facebook oldalán is megosztotta, amihez a következőket írta: „Tíz éves a pálinkafőzés szabadsága”.

Tíz éves a pálinkafőzés szabadsága

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. szeptember 27., vasárnap

„Tíz éves a pálinkafőzés szabadsága” – írta a bejegyzésében Orbán Viktor

Tíz éves a pálinkafőzés szabadsága

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. szeptember 27., vasárnap