Ahogy a Metropol is korábban beszámolt róla, május elején több majomhímlős betegről is beszámoltak a híradások Európa szerte. Ez a betegség a korábbi években csupán Afrika egyes részein volt jelen. Az egyik igazolt európai megfertőződött személy Nigériában járt a betegségét megelőzően. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a betegség megjelenése óta már 12 országban 92 különböző esetet azonosított, és jelenleg is vizsgálnak 28 további fertőzött egyént Európában.

Egy brit járványszakértő, dr. Hilary Jones szerint félelemre ad okot, hogy a majomhimlő nagy számban megjelent Európában is. A szakember arra figyelmeztet, hogy ébernek kell lenni már a tünetek felismerésénél is – erről a Bors számolt be.

„Tudjuk, hogy általában nem súlyos fertőzés. A halálozás körülbelül egyszázalékos a kevésbé fertőző nyugat-afrikai változatnál, már ha azt változatnak akarjuk nevezni. Ébernek kell lennünk. Az embereknek ismerniük kell az influenzaszerű tüneteket és a kiütéseket” – nyilatkozta dr. Hilary Jones, aki ismertette a majomhimlő tüneteit.

A tünetek

5 főbb tünetet szedett össze az orvos a majomhimlőről, ezekre érdemes odafigyelnie az embereknek:

  1. láz
  2. fejfájás
  3. hátfájás
  4. ízületi és izomfájdalom
  5. néhány nap után kiütések megjelenése, amelyek elsőként bárányhimlőre hajaznak, majd gennyes pattanásokká válnak kis kelésekkel és hegekkel

A nevére is utaló majomhimlő-kiütések az influenzára és koronavírusra is hasonlító tünetek után 1-3 nap alatt jelennek meg. Sokszor az arcon jelennek meg elsőként, aztán a test többi részén is, beleértve a nemi szerveket is. Ráadásul akár 2-4 hétig is eltarthat a betegség lefolyása.