RETRO RÁDIÓ

Legnagyobb tévhitek a házikedvencekről





Azt hiszed a macskák csak akkor dorombolnak, ha elégedettek, a kutyák pedig színvakok? Ezek mind a legnagyobb tévhitek közé tartoznak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.11.
kutya házikedvencek tévhitek macska

A kutya és macska gazdijai általában úgy gondolják, idővel teljesen kiismerik kedvenceik viselkedését, és tudják mikor mire van szükségük. A Nestlé PURINA most lerántotta a leplet a házikedvencekkel kapcsolatos legnagyobb tévhitekről.

Macskák

A macskák akkor is dorombolnak, ha éhesek vagy fáj valamilyük. (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

  • Akkor dorombolnak, ha elégedettek: A cicák nem csak a kellemes percekben képesek dorombolni, hanem ha fáj valamijük, éhesek vagy félnek. Ez egy olyan különleges képességük, amellyel meg tudják nyugtatni önmagukat, vagy akár a gyógyulásukat is elősegíthetik. Sőt, a doromboló macskákkal kapcsolatba kerülő gazdinak vagy másik állatnak a fájdalma is csökkenhet és a sebük is gyorsabban gyógyulhat.
  • A helyhez ragaszkodnak, nem az emberhez: A sztereotípiák szerint a kutyáknak gazdája, a macskáknak viszont személyzete van, akiket csak az étel miatt viselnek el. A doromboló kedvencek azonban nem ennyire szívtelenek. A cicák is képesek mély társas kötődések kialakítására, és gazdájukhoz úgy kapcsolódnak, ahogyan a gyerekek szüleikhez, gondviselőikhez.
  • Mindig talpra esnek: A macskák rendkívüli egyensúlyérzékkel rendelkeznek, és esés közben képesek teljesen átfordítani a testüket, így az esetek többségében tényleg talpra esnek. Ha viszont erre a folyamatra nincs idejük rá, mert az esés váratlanul érte őket, akkor súlyos sérüléseket szenvedhetnek. Sokszor könnyebben túlélik a nagyobb eséseket, mert a levegőben több idejük van korrigálni a testhelyzetükön, de ezt legfeljebb 5-6 méter magasságig ússzák meg sértetlenül.
  • Kutyák

    A kutyák nemcsak feket-fehérben látnak (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

  • Színvakok: Igaz, hogy a kutyák az emberektől eltérő módon érzékelik a világot, de nem kizárólag fekete-fehérben látnak. A vizuális érzékelésük körülbelül megegyezik egy színvak emberével. Nehezen különböztetnek meg egymástól bizonyos színeket, a pirosat és a zöldet pedig szinte egyáltalán nem látják. A kutyák csak sárgásbarnás árnyalatokat látnak, meg egy kis kéket. Egy piros labdát például a zöld füvön úgy érzékelnek, mintha egy barna labda gurulna a sárgásbarna füvön, ezért nehezen vagy nem is veszik észre.
  • Nehezebb az élet egy menhelyi kutyával: Sokan tartanak a menhelyi kutyáktól és félnek őket örökbe fogadni, mert vadnak és kiszámíthatatlannak hiszik őket. Pedig a szomorú múltjuk nem jelenti azt, hogy ne tudnának újra kötődni és szeretni Bár a kutyák traumái valóban nem törölhetők el, de sok-sok gondoskodással és odafigyeléssel könnyen felülírhatjuk azokat.
  • Nincsenek emlékeik: A tudomány szerint a kutyáknak nagyon is jó a memóriájuk, és akár még 10-15 évvel korábbi eseményekre, személyekre is emlékezhetnek. A kisgyerekekhez hasonlóan első sorban érzelmeket és testi reakciókat, benyomásokat hordoznak magukban.

  •  





    Ezeket olvastad már?
    Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

    Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

    Betörte a medve az emberekkel teli autó szélvédőjét, döbbenet, ami utána történt – Videó

    Betörte a medve az emberekkel teli autó szélvédőjét, döbbenet, ami utána történt – Videó

    Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

    Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

    Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

    Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás