Hogy könnyebb? Együtt vagy külön fizetni a költségeket?

„Külön kasszán vagyunk, így a legtisztább”

A párommal összeköltözéskor tisztáztuk az anyagiakat, szerintem ez hosszútávon nagyon fontos. Mi külön kasszán vagyunk, így a legtisztább. Külön bankszámlánk van, arra kapjuk a fizetésünket, és mindenki abból költekezik. Van egy elég költséges hobbim, a motorozás, ő pedig imádja a drága, márkás táskákat, nem szívesen áldoznék erre a saját fizetésemből, ahogy ő se az övéből. Ha elmegyünk egy étterembe, akkor is mindenki kifizeti a saját részét, ahogy a boltban is. Én például kedvelem a jó minőségű whiskeyt, de ő ki nem állhatja. Miért kellene beleszállnia? –tette fel a kérdést lapunknak a 36 éves Péter.

Fotó: Shutterstock

„Nálunk minden közös”

Közös a lakásunk, közösek a gyerekeink, és közösek a vele járó költségeink is. Egy bankszámlánk van, mindkettőnk fizetése arra érkezik, mindketten azt használjuk, és mindenki arra költi a pénzt, amire akarja. Persze a nagyobb kiadásokat megbeszéljük, de alapvetően bízunk egymásban, pár ezer forintot soha nem kérünk számon a másikon. Egyikünk sem költekezős típus, általában mindig csak azt vesszük meg, amire szükségünk van. Bevásárolunk, ellátjuk a gyerekeket, egy évben egyszer elmegyünk közösen nyaralni. Nem tudom, miért kellene külön kasszán lennünk, egy hajóban evezünk – jelentette ki a kétgyermekes anyuka, Ildikó.

Fotó: Shutterstock

Más lehetőségünk is van

  • A fenti két vélemény egy-egy véglet, de számos más hibridmegoldás is létezik. Sokan a közös dolgokat elfelezik, ilyen például a lakáshitel, a rezsi, a bevásárlás, és az éttermezés, mindegy hogy ki mit fogyasztott. Ugyanakkor ha a nő vesz magának egy rúzst, azt egyedül fizeti, ugyanígy a férfi a saját szükségleteit.
  • Az is egy népszerű megoldás, hogy a párok megbeszélik, ki miért felel. A nő például intézi a bevásárlást, a férfi viszont az üzemanyagot és az autó egyéb költségeit állja.
  • Emellett bevett gyakorlat az is, hogy a pár egyik fél fizetéséből él, a másik fél fizetését pedig félreteszik.

Fontos szempontok

Mielőtt eldöntjük a közös kassza, külön kassza kérdését, gondoljuk végig az alábbiakat.

  • Ki mennyit keres? tipp: érdemes akár ennek megfelelően egyes költségeket arányosan fizetni.
  • Kinek van költséges hobbija? Ha a férfi például rajong az oldtimer autókért, nem feltétlen várható el a nőtől, hogy erre pénzt áldozzon.
  • Van-e hitelünk? Akár közösen akár külön.
  • Ki milyen típus? Szeret nagy lábon élni vagy inkább a spórolásra törekszik?

Költekező, spóroló, ajándékozó

Komoly problémát jelenthet, ha nincs meg a felek közti összhang. A szakértők szerint az embereket három nagyobb csoportba lehet sorolni.

  • A költekező: mottója, hogy élj a mának, a pénz élvezetet jelent.
  • A spóroló: mottója, hogy a pénz egyet jelent a biztonsággal. Csak a legszükségesebb dolgokat veszi meg, a többi pénzt félreteszi. Nyitott az akciókra.
  • Az “ajándékozó”: mottója, hogy a pénzzel másoknak is örömet kell szerezni. Elárasztja ajándékokkal, programokkal a szeretteit, rendszeresen jótékonykodik, gyakran segít másokon.

Fotó: Shutterstock