Tanzánia elnöke, John Magufuli jól van – közölte pénteken az ország miniszterelnöke azokra a feltételezésekre reagálva, miszerint a sokáig vírustagadó, és a járvány ellen országos imádkozásra szólító államfő súlyos beteg lenne koronavírus-fertőzés miatt.

Rég látták az elnököt (fotó: AFP)

Senki sem látta egy ideje

A szóbeszédre az ad alapot, hogy Magufuli már közel két hete nem jelent meg nyilvánosan. Eltűnése szokatlan, mivel gyakran tart nyilvános beszédet, az állami tévében pedig hetente többször is szerepel. Kassim Majaliwa kormányfő szavai szerint az elnök csupán nagyon elfoglalt hivatali teendőivel. Arról nem szólt a miniszterelnök, hogy hol lehet az államfő.

Fohász vs Covid

A 60 millió lakosú Tanzánia elnöke tavaly júniusban bejelentette, hogy országa három napos imával legyűrte a vírust, és nincs már egyetlen fertőzés sem az országban. Azután idén február végén már kénytelen volt elismerni, hogy a koronavírus-fertőzés – az imák ellenére is – jelen van országában, mivel belehalt a betegségbe a félautonóm Zanzibár sziget alelnöke.

Tanzánia egyébként tavaly április óta nem közöl járványügyi adatokat, pedig lakosai rendszeresen beszámolnak arról, hogy sokan megbetegednek valamilyen légúti betegségben, a kórházak pedig azt közlik, hogy megnőtt a tüdőgyulladásos esetek száma.