Tanulságos, hogy ugyan a halálozási mutatók közt csoportosíthatók az országok magasabb vagy alacsonyabb érték szerint, mégis vannak köztük különbségek. Ez éppen a járványvédelem egyéb elemeit, kapacitást és sok egyebet tükröz és megmutatja, mennyire összetett egy ilyen helyzet elemzése” – jegyezte meg a szakember. Az országok átoltottságát százalékban adták meg a statisztika készítői, a felnőtt lakosságra vetítve. Mivel a lakosság száma országonként nagyon eltérő, a halálozási adatok egymillió emberre vannak vetítve, egy vizsgált 14 napos időszakban.

Az adatokat Kemenesi Gábor is megosztotta – Fotó: Dunántúli Napló

Magyarország a középmezőnyben van

Az uniós tagállamok adatainak összehasonlítása szerint Írország az első a 27 ország között, 93 százalékos átoltottsággal. Az íreknél egymillióból csak 15 ember halt meg a vizsgált kéthetes időszakban. A sorban Portugália, Málta, Dánia, Belgium és Spanyolország következik, nagyon alacsony halálozási aránnyal. A legszembetűnőbb Málta, ahol a vizsgált időszakban 0% volt a halálozási arány. Románia és Bulgária az utolsók a beoltottsági sorban, ami meglátszik a halálozási arányon is. A romániai felnőtt lakosság 43 százaléka van beoltva és egymillió emberre vetítve 267 az elhalálozási szám. Bulgária adatai a legrosszabbak, ott csupán 29 százalékos az átoltottság és egymillió emberből 325 halt meg a kéthetes időszak alatt. Európában Magyarország a középmezőnyben van. A felnőtt lakosság 68 százaléka van beoltva nálunk, és egymillió emberre vetítve 135-en veszítették életüket a vizsgált időszakban. A következtetés egyértelmű: minél nagyobb egy országban az átoltottság, annál kevesebben halnak meg koronavírusban.

Már 256 ezren éltek az oltási akcióhét lehetőségével

Hétfőn és kedden összesen közel 256 ezer oltást adtak be a kormány által szervezett oltási akcióhét keretében. Több mint 32 ezer eddig oltatlan ember jelent meg az oltópontokon az első oltásért, és közel 209 ezren vették fel a megerősítő harmadik oltást. Vasárnapig reggel 7 órától este 19 óráig a kórházi oltópontokra akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra. Aki előzetesen regisztrált, és foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti a várakozást.