Világszerte egyre nagyobb az aggodalom a mutáns vírusok miatt. Egy feltételezés szerint ugyanis ördögi körbe kerültünk azzal, hogy gyorsabban jelennek meg új variánsok, mint amilyen gyorsan hatékony vakcinát lehet ellenük fejleszteni. Mint ismert, a dél-afrikai variáns ellen például az AstraZenecának csak minimális a hatékonysága, így a használatát Dél-Afrikában időlegesen fel is függesztették. Vajon mit jelent ez ránk nézve? Kell-e félniük azoknak, akik ebből az oltóanyagból kaptak? A témában Rusvai Miklós virológust kerestük meg, aki minden fontos információt elárult a mutáns vírusokról és a vakcinák hatékonyságáról.

Több, mint 10 ezer mutáció létezik

A bizonyított mutációk száma már meghaladja a tízezret, ezek közül azonban csak néhány tett szert hírnévre. Ezek azok, amelyeknél a vírus valamely számunkra fontos tulajdonsága megváltozott – mondta a Metropolnak Rusvai Miklós. Bár Magyarországon még csak a brit variáns jelent meg, érdemes számolni a dél-afrikai és a brazil mutánssal is, ezeknek ugyanis a korábbiaknál jóval nagyobb a fertőzőképessége, mivel könnyebben kapcsolódnak a sejtjeinkhez, és ott ráadásul nagyobb számban is képződnek. – Az, hogy melyik szervet támadja meg, és hogy milyen súlyos betegséget okoz, egyelőre egyik variánsnál sem változott – mondta a virológus.

Ha szeretnéd tudni, hogy melyek a vakcinákkal kapcsolatban a legnagyobb tévhitek, akkor keresd a Metropol napilapot terjesztőinknél vagy látogass el a metropol.hu-ra szerdán is.

Rusvai Miklós (Olvasói fotó)