RETRO RÁDIÓ

Ki lesz a világ legfontosabb embere? Íme az amerikai elnökválasztás fejleményei





Az ország 46. elnökét választják meg kedden az Egyesült Államokban. Az elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.03.
amerika választ

Donald Trump és Joe Biden az utolsó pillanatokig, még hétfő este is kampányolt. Trump hétfőn négy tagállamban, Észak-Karolinában, Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben tartott kampányrendezvényeket, míg Joe Biden Pennsylvaniában és Ohióban buzdította híveit a szavazásra.

A járványhelyzet miatt 2020-ban különleges a választás. Rendkívül sokan döntöttek úgy, hogy levélben küldik el voksaikat vagy élnek a korai szavazás adta lehetőségekkel. Hétfőig már több mint 92 millió amerikai szavazott. Ez a 2016-os választási részvétel 65 százaléka.

A levélszavazatok nagy aránya miatt kedd este várhatóan nem születik meg a választások végeredménye. Több amerikai lapban felvetették, hogy Donald Trump kedden éjjel annak ellenére győztesnek nyilváníthatja magát, hogy a levélszavazatokat még nem számlálták meg. Az elnök vasárnap újságíróknak cáfolta ezeket az értesüléseket. „Hamis információk” - jelentette ki.

Mind Trump, mind Biden egyébként nagy létszámú jogászcsapattal készül a választási eredmények megvizsgálására.

Trump a Fehér Házban, Biden Wilmingtonban várja az eredményeket kedden

Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő amerikai elnök a Fehér Házban, demokrata párti kihívója, Joe Biden pedig a Delaware államban lévő Wilmingtonban berendezett eredményváró helyszínén várja majd a választási eredményeket kedden - jelentette be a Fehér Hz szóvivője, illetve Biden kampánytörzse hétfőn.

Kayleigh McEnany,a Fehér Ház szóvivője a Fox televíziónak adott interjújában beszélt arról, hgy Doanld Trump valószínűleg nem a washingtoni Trump-szállodában berendezett eredményváró rendezvényen, hanem a Fehér Házban lesz kedden este.

Trump kampánycsapata a múlt héten még úgy tervezte, hogy hagyományos eredményváró partit tartanak a szállodában, bár az elnök már akkor jelezte, hogy esetleg az Ovális Irodában marad, mivel a szövetségi fővárosban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések tiltják nagyobb létszámú összejövetelek megrendezését.

A Biden-kampány bejelentése szerint a demokrata párti elnökjelölt a Wilmingtonban tartott kampányvárón lesz, amelyet ugyanott rendeztek be, ahol a politikus augusztusban elfogadta pártja elnökjelöltségét.

Joe Biden a tervek szerint kedden este beszédet is mond. Családján kívül csatlakozik majd hozzá alelnökjelöltje, Kamala Harris és annak férje is. Biden évtizedek óta Wilmingtonban él.

Trump: A republikánusokra leadott voks az amerikai álomra adott voks

A republikánusokra leadott voks az amerikai álomra adott voks - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök az észak-karolinai Fayetteville-ben, négy tagállamot érintő kampánykörútjának első állomásán hétfőn.

Kedden győzni fogunk ebben az államban is” - mondta Trump, hozzátéve: „a korábbinál is nagyobb győzelmet fogunk aratni”.

Újraválasztása esetére további adócsökkentéseket, a rendőrség és a katonaság támogatását, a fegyvertartást biztosító alkotmány-kiegészítés és a vallásgyakorlás szabadságának védelmét ígérte.

„Életpárti vagyok” - hangoztatta, amire a jelenlévők ovációban törtek ki.

Az elnök ostorozta a vetélytársa, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt előnyét mutató közvéleménykutatásokat, és Joe Bident és fiát, a feltételezett korrupciós ügyekbe keveredett Hunter Bident. Az ifjabb Bidenről azt mondta: olyan, mint „egy porszívó, járja a világot, megy az apja után és felszedegeti a morzsákat”.

Trump lejátszott egy rövid videót is, amely - mint hangoztatta - összeállítás volt Joe Biden szótévesztéseiről, vagy arról, hogyan vesztette el beszéd közben a fonalat és zavarodott bele a mondandójába.

Kilátásba helyezte, hogy pert indít, amennyiben Pennsylvaniában a választások után három nappal beérkezett levélszavazatokat is be akarják számolni az érvényes voksok közé. Ebben a tagállamban a helyi alkotmánybíróság döntése tette lehetővé ezeknek a levélszavazatoknak a figyelembe vételét.





Ezeket olvastad már?
Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

Szerelem a levegőben: mágikus együttállás segít bevonzani a kiszemeltedet

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A hideg csak a kezdet: pánikrohamokat hoz az időjárás

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás