A sors fintora, hogy Ida szinte napra pontosan 16 évvel később készül lecsapni, mint az a Katrina, amely több mint 1800 ember életét követelte. A szakértők szerint ez a hurrikán ráadásul még ennél is erősebb lesz. Idát ugyanis az 5-ös fokozat alsó határára tippelik, ami még soha nem csapott le Louisiana-ra. A helyi meteorológiai intézet szerint a part mentén végigsöprő vihar akár hónapokra is lakhatatlanná teszi majd ezt a területet.

John Bel Edwards, Louisiana állam kormányzója arra kérte a lakosokat, tervezzék meg hol töltik az elkövetkezendő napokat és már most keressenek menedéket, ahol átvészelhetik ezeket az órákat. Az iskolákat, kaszinókat és minden közintézményt bezártak.

Igyekeznek a kórházakat felszabadítani, ami most elég nehéz, hiszen az állam legtöbb egészségügyi intézménye zsúfolva van Covid-fertőzöttekkel, miközben folyamatos felhívásokkal bombázzák a lakosokat: részletesen elmagyarázzák, hogyan óvhatják meg a legnagyobb eséllyel az ingóságaikat és persze a saját testi épségüket.

Egy helyi ételszállító cég az élelmiszerkészletek felhalmozásában segít, a munkatársai több ezer szendvicset gyártottak le és dobozoltak be.