Aki tehette, az elmúlt időszakban nem mozdult ki az utcára és egy hűtött lakásban vészelte át a nagy meleget. Sokan még a mai napig keresik a megoldást, hogy mitől alakulhatott ki ez a tikkasztó hőség. Mutatjuk.

A párakapuk és a szökőkutak adtak csak enyhülést az elmúlt napokban – Fotó: MTI/Komka Péter

„Idén nyáron ez a második nagyobb, illetve hosszabb hőhullám. Ez a második jóval erősebb volt és egy kicsit tartósabb is, mint az első” – mondta Simon Gergő, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A telefonos alkalmazások egy kicsit túloztak ezzel a 43-44 fokkal, de igazából jó nagy területen, tehát az Alföld majdnem egészén 40 fok körüli csúcsértékeket mértünk. Egyébként a top 10-es táblázatba gyakorlatilag 41 fok alatt nem is lehetett beférni” – közölte a szakember.

„A mostani időjárás gyakorlatilag egy nagy térségi időjárási helyzetnek az eredménye. Ezt úgy kell elképzelni, hogy dél felől, tehát Afrika felől érkező forró, meleg levegőt egy ciklon gyakorlatilag felszívta porszívószerűen. Tehát ez a ciklon tőlünk északnyugatra, a Skandináv-félsziget déli részén örvénylett és ennek az áramlási rendszerébe került be ez a forró levegő, és ez a forró levegő elérte a Kárpát-medencét és gyakorlatilag itt is maradt két-három napig” – magyarázta a tikkasztó kánikula okát Simon Gergő.