Az Európai Unióban egyedüliként Magyarországon érhető el öt különböző vakcina. A jövő hét első felében a tervek szerint a beoltottak száma átlépi a hárommilliót. Amikor ide eljutunk, akkor a kormány megkezdi a tárgyalásokat az újraindítás következő lépéseiről.

A legfrissebb adatok szerint már a magyarok 28,26 százaléka jutott hozzá legalább az első oltáshoz (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Hónap végéig minden regisztráltat beoltanak

Magyarországon – a járványügyi szabályok betartásával – az elsők között állhat vissza az élet a régi kerékvágásba, hoszen a jelenlegi ütem mellett a hónap végére minden regisztráltat beolthatnak. A nyájimmunitás kialakulásához azonban továbbra is fontos, hogy minél többen regisztráljanak.

Az egyik legsikeresebb program zajlik nálunk

A legfrissebb adatok szerint már a magyarok 28,26 százaléka jutott hozzá legalább az első oltáshoz, ami 2 835 894 főt jelent, közülük 1 197 685-en már a második dózist is megkapták. Közel kétszer annyi embert oltottak be itthon lakosságarányosan, mint az európai uniós átlag, ahol eddig a teljes lakosság 14,86 százaléka jutott hozzá a vakcinához. Szintén jócskán túlszárnyaljuk az olyan nyugati országokat, mint Németország (15,23%), Franciaország (15,66%), Belgium (15,41%) és Spanyolország (15,13%) – számolt be az Origo.

Az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot készítik elõ oltáshoz a Semmelweis Egyetem oltópontján (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A keleti vakcinák segítségével tartjuk a tempót

Az Európai Unión belül egyedüliként öt különböző oltóanyagot (Pfizer, Moderna, Szputnyik V, Sinopharm, AstraZeneca) használnak itthon a koronavírus ellen, a kormány a lehető legtöbb forrásból szerzi be a hatékony és biztonságos oltóanyagokat. A keleti vakcina segítségével sikerült töb százezer embert beoltani.

 

Hamarosan a hatodik vakcina is megérkezik

Az oltási kampány a következő héten meg tovább gyorsulhat, hiszen a most elérhető öt vakcina mellé egy hatodik is érkezik, az egydózisú amerikai Janssen vektorvakcinája. Ez a vakcina a koronavírus legfontosabb fehérjéjét, az immunválaszt kiváltó fehérjetüskéket a szervezetünkkel készítteti el.