Lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb lesznek olyanok, akik a szabad élethez szükséges védettségi igazolványokat megpróbálják hamisítani.

Mióta ezzel a kártyával lehet bizonyítani, hogy valaki megkapta-e az oltást, azóta folyik a vita arról, lehet-e a védettségi igazolványokhoz előjogokat kötni. Kezdetben úgy tűnt, többen tartják diszkriminálónak, hogy csak az átoltott réteg részesülhet a mozik, színházak és éttermek nyújtotta szórakozásban. A konfliktus egyre élesebb, hiszen sok civilszervezet küzd a megkülönböztetés ellen, de a legtöbb országban az élet védelme szerepel az első helyen, így mindegyik kormány saját immunitást igazoló dokumentumot állít ki vagy jelenti be az erre vonatkozó terveit. Fontos hangsúlyozni, hogy több helyen elfogadják majd a negatív teszteket is – számolt be az Euronews.

Magyarországon a legelső kártyákat már februárban megkapták egyesek, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ez milyen előnyökkel jár majd a mindennapokban.

A Magyarországon érvényben lévő védettségi igazolvány (Fotó: MTVA/Róka László)

Hamis kártya kerestetik

Többen neten keresnek hamisítványt. Az Euronews forrásai alapján a közösségi médiát ellepték az olyan bejegyzések, amelyekben emberek hamis védettségi igazolványt keresnek, de meglepő, hogy ezek a posztok nem oltásellenes csoportokban bukkannak fel többségében. Sportbarátok és edzőtermek oldalain keresnek sokan kiskaput, hogy folytathassák az edzést. A vélt hamisítók lecsapnak ezekre az érdeklődőkre, egy odavetett, de annál sokkal többet sejtető ,,Keress meg privátban„ válasszal.

Veszélyes kezdeményezésről van szó, hiszen az „immunitást igazoló kártyával karantén nélkül lehet hazatérni a külföldi nyaralásokról, sőt most már Szerbia, Bahrein, Montenegró, Szlovénia és Horvátország is elfogadja a magyar iratot” – és ez a lista folyamatosan csak bővül.

Az Euronews utánanézett, hogy a feketepiacon mennyire pörgött fel a hamisított védettségi igazolvány utáni kereslet.

konditerem, edzés, mozgás

(Fotó: Shutterstock/illusztráció)

Háziorvostól „lepattanó„ vakcina helyett kártya

A legmegbízhatóbb forrás a háziorvosokon keresztül szerzett dokumentum, ami egyébként emiatt a legdrágább is. A működése igazán egyszerű, az ampullák többségében ugyanis több oltóanyag van, mint azt jelzik, így a doktoroknak lehetőségük van a behívottakon felül mások nevét is leadni a Népegészségügyi Központnak.

A rendszernek persze van egy rettentően jó oldala, így sokan juthattak ,,lepattanó” vakcinához, ráadásul kevesebb hatóanyag megy kárba, de óriási hátránya a lekövethetetlensége. Okosan cselezve és simlis orvost találva így szerezhet az ember magának igazolványt.

A feketepiacon picit is jártasak tudják, hogy léteznek úgynevezett közvetítők, akik a védettségiigazolvány-bizniszben is megjelentek, így a vevőnek nem magának kell az orvosuknál érdeklődniük.

Az Euronews név nélkül nyilatkozó forrása azt állítja, hogy nehezen megállapítható egy ilyen kártya kiállításának az ára, de a tudomása szerint körülbelül 100-200 ezer forint körül mozoghat. Így még különösebb, hogy pár hete egy háziorvos mindössze 20 ezer forintért állított ki igazolást.

A legértelmetlenebb kamukártya

A jelenségről megszólalók személyesen még nem, de hallottak már házilag készült oltottságot igazoló kártyákról. Ezek viszont nem valószínű, hogy elterjednek majd, hiszen az eredeti méret és minta lemásolásához, valamint a plasztiklapok sokszorosításához drága technikára és nagy helyre van szükség, ráadásul nehéz megmondani, ezek a gépek valaha megtérülnek-e, mivel nem tudni, meddig kellenek a kártyák.

Nehezíti a hamisítást az előlapon szerepelő QR-kód is, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér weboldalára mutat, amit szintén fel kellene törni ebben az esetben.

„Az informatikai rendszerbe rendkívül bonyolult lenne belenyúlni, így ha valaki az Ecseri piacon vesz igazolványt, számítson arra, hogy az első igazoltatás során fennakad, és a bíróságon mesélheti el, miért is volt annyira fontos konditerembe mennie” – írják.

A legegyszerűbb opció

A leghatékonyabb módszer a végére maradt, ami pedig a PCR-tesztek meghamisítását használja ki. Egyre többen állítanak ki ilyet maguknak, leginkább a külföldre ingázók. Ehhez csak írhatóvá kell tenni a pdf-dokumentumot, át kell írni a teszten az adatokat, az esetleges pozitív eredményt negatívra. Ezt a lehetőséget sokan azért is tudták kihasználni, mivel a legtöbb tesztközpont nem áll kapcsolatban a magyar hatóságokkal, és az eredményeket nem kell feltöltenie egy központi adatbázisba.