Gulyás Gergely a sajtótájékoztató elején arról beszélt, hogy 1970 beteg van kórházban koronavírus miatt, és 204-en vannak lélegeztetőgépen. Az előrejelzések szerint a negyedik hullámban nőni fog a fertőzések száma, de az előrejelzések szerint kevesebben kerülnek kórházba.

A kormány három intézkedésről döntött:

  • munkaadók szervezete ajánlása alapján – cégek és vállalatok – előírhatják, hogy szükséges legyen az oltás;
  • november 1-től a maszk kötelező a tömegközlekedés alkalmával;
  • az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendeltek el, és a szociális intézményekben pedig a vezetők dönthetnek a látogatási tilalomról.

Az állami szerveknél is kötelező lesz az oltás

Az oltottsági adatokról azt mondta, hogy minden olyan intézkedés kell, ami növeli az oltottságot, de minden más védekezési mód csak másodlagos hatékonyságú. A magyar állam szintén munkáltató, így az állami szervek esetében is előírják az oltási kötelezettséget – tette hozzá. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntenek a kötelező oltás elrendeléséről.

Hétfőtől kötelező lesz a maszk a buszokon, villamosokon, vonatokon, metrón – Fotó: Metropol/Sulyok László

Ismét erősödik a migrációs nyomás

Gulyás Gergely azt mondta: jó lenne, ha az Európai Bizottság a migráció pártjáról a külső határvédelem pártjára állna, mert ha nem akarjuk, hogy a járvány és a gazdaság újraindításának idején destabilizálódjon Európa, hatékony határvédelemre és ehhez megfelelő európai hozzájárulásra van szükség.

A kormány levélben fordul a bizottsághoz, hogy legalább részben térítse meg az EU a kerítésépítés árát – közölte.