RETRO RÁDIÓ

Ezt nem láttuk jönni! Ők az igazi sztárállatok!





A milliárdos üzletember, Elon Musk nemrég igazi világsztárrá tette Gertrude-ot, a malacot. Egy érme nagyságú chipet ültettek az állat agyába, a kísérletek vége pedig az lehet, hogy gondolattal irányíthatjuk a telefont vagy a számítógépet. Azonban nem a malac az egyetlen állat, amelyik szerepel majd a történelemkönyvekben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.16.
állati fejlődés

Gertrude, a gondolatátvitel küszöbén

A milliárdos üzletember, mérnök Elon Musk legújabb technológiai kísérlete miatt az egész világ legismertebb malaca lett, Gertrude, akinek egy mikrocsipet ültettek az agyába. A kísérlet tulajdonképpen a gondolatolvasás előfutára lehet. Ez alapján képesek lehetünk okos eszközöket, számítógépeket pusztán a gondolatainkkal használni. Nemrég, egy bemutatón a világ láthatta, hogy a kismalac idegrendszere hogyan reagál, ha ételt lát, vagy különböző hangokat hall.

Fotó: AFP

Lajka, az űrkutya

Lajkát, 1957 november 3-án lőtték fel a Szputnyik–2 műhold fedélzetén. A korábban az utcán kóborló keverék kutyus volt az első élőlény, aki Föld körüli pályára állt. Lajkára a biztos pusztulás várt az úttal, de bebizonyította, hogy az élő szervezet kibír egy űrstartot és a súlytalanság körülményeit is. Később Moszkvában szobrot kapott, és opera is született a történetéből.

Fotó: MTI

Dolly, a klón

Dolly, a birka 1996. július 5-én született és azzal írta be magát a történelembe, hogy ő lett a világ első klónozott emlőse. A birka hatévesen pusztult el, miután 2001. február 14-én egy a birkáknál rendkívül gyakori betegséget elkapott. Ebből ugyan kigyógyították, de 2003-ban elpusztult. Halála után Dollyt kitömték, és Edinburgh városában állították ki.

Fotó: AFP

Koko, a beszélő gorilla

Kokót a Stanford egyetem pszichológiai tanszékén tanították meg a jelnyelv használatára, több mint ezer jelet megjegyzett. A nőstény gorilla így nagyjából egy pár éves gyerek szintjén képes volt kommunikálni. 2004-ben pedig azzal került be a tévék hírműsoraiba, hogy 1–10-es skálán képes volt megmutatni, hogy mennyire fáj a foga. Koko negyvenhat évesen, 2018-ban pusztult el.

Fotó: Getty Images

Hacsikó, a hűség szobra

Hachikót 1923-ban Tokio utcáján kóborolva találta meg egy egyetemi professzor, akit a kutyus később minden reggel elkísért a vonathoz mikor munkába ment, délután pedig ugyanott fogadta. Ueno professzor 1927-ben szívrohamot kapott és meghalt. Hachiko még 9 évig járt reggel és délután az állomásra, míg nem egy reggel holtan találták őt azon a helyen, ahol évekig várta gazdáját. Szobra azóta is az állomáson van.

Fotó: AFP

Wojtek, a katonamedve

Wojtek 1940-ben kölyök korában került a lengyel hadsereg 22. hadtestéhez. A macinak a harcokban és a katonák szórakoztatásában is szerepe volt. 1944-ben a monte cassinói ütközetben, a tüzérek ellátásához szállított hadianyagot. A háború után Wojtek az edinburghi állatkertbe került. Bajtársai állítólag zokogva vettek tőle búcsút. A hős katonamedve 1962-ben pusztult el, 22 évesen.

Fotó: AFP

Balto, az életmentő

Az Alaszkai Nome városában 1925-ben diftéria járvány tört ki, az oltóanyag azonban elfogyott és több mint ezer kilométerről kellett azt beszerezni. A mínusz húsz fokos fagyban és derékig érő hóban öt és fél nap után a Balto nevű szibériai husky „vezette” szán ért be elsőként, megmentve több ezer ember életét. Balto szobrot is kapott, ami a New York-i Central Parkban áll.

Fotó: Közkincs

 





Ezeket olvastad már?
Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás