Dögmeleg lesz, meghosszabbították a hőségriadót

Marad a 30 fok fölötti hőség, emiatt az eredetileg csütörtök éjfélig tartó hőségriasztást az országos tiszti főorvos július 4-e 24:00 óráig meghosszabbította. Ezekben a napokban a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben. Súlyos vízhiány miatt vízkorlátozást rendelt el a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár és Csobánka településen. Minden eddiginél melegebb lesz ma. A napos időt csak néhol zavarja meg zápor, zivatar, az Alföldön több mint 40 fok is lehet. A szél többfelé feltámad, így éjszaka könnyebb lesz a pihenés. Holnap aztán egy hidegfrontnak köszönhetően 32 fokig hűl vissza a hőmérséklet, kiadósabb eső nem várható. Vasárnap újra napsütéses idő lesz, 33 fok körüli hőmérséklettel.

Tikkasztó meleg lesz még ma is, de szombattól már jön az enyhülés. Jelentősen lehűl majd a levegő Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

Ezt okozhatja a nagy hőség

 • fáradékonyságot,
 • indokolatlan fáradtságérzetet,
 • fejfájást,
 • aluszékonyságot.

Ingyenes strandnap a Lupán

Vasárnap díjmentesen strandolhatnak a III. kerületben a Lupa tavon az óbudai lakosok, lakcímkártya bemutatása mellett. A tó megközelíthető autóval, kerékpárral és HÉV-vel is.

Motorcsónakverseny a VIII. kerületben

Ma egy délután erejéig motorcsónakok lepik el a Rákóczi téri metrómegálló tavát, hogy kiderüljön, ki a legjobb motorcsónak-pilóta. Részletek a csarnoknegyed.hu oldalon.

Ma zárva a legtöbb gyógyszertár és önkormányzat

Július 1-je a magyar egészségügy napja, ekkor az anyák megmentőjére, Semmelweis Ignácra emlékezünk. Szintén ma van a köztisztviselők és a kormánytisztviselők napja is. Ez a nap az egészségügyi dolgozók és a köztisztviselők számára munkaszüneti nap, ezért egészségügyi panasszal az ügyelethez lehet fordulni, ügyet intézni pedig legközelebb hétfőn lehet.

A gyógyszertárak közül ma csak a 0–24 órában nyitva lévő, az ünnepnapokon is üzemelő, az ügyeletes vagy készenlétet tartó gyógyszertárak fogadják a betegeket Fotó: Vas Népe

Zárva tartanak:

 • az önkormányzatok,
 • a rendelőintézetek,
 • házi-, gyermek- és fogorvosok,
 • patikák többsége
 • szünetel a védőnői tanácsadás.

Semmelweis-napon nyitva tartanak:

 • a 0–24 órában nyitva lévő,
 • az ünnepnapokon is üzemelő
 • az ügyeletes vagy készenlétet tartó gyógyszertárak

A kormányablakokban lehet ügyet intézni

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán jelentette be, hogy július 1-jén rendes pénteki nyitvatartás szerint fogadják az ügyfeleket a kormányablakok és a kormányhivatali ügyfélszolgálatok.

Július 1-től változik a levélfeladás díja

Mától módosít a levélfeladások árán a Magyar Posta. Péntektől a lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti belföldi sima (nem elsőbbségi) levél díja 15 forinttal, az elsőbbségi levél díja pedig 25 Ft-tal kerül többe. Emelkedik továbbá a többletszolgáltatások tarifája is. A papíralapú feladásoknál az ajánlott többletszolgáltatás díja 485 Ft-ról 500 Ft-ra, a tértivevény többletszolgáltatás díja 325 Ft-ról 345 Ft-ra módosul.

Annyi ügyfél tartózkodhat a postákon, ahány pult működik. A többieknek a bejárat előtt kell várakozniuk

Mától drágul a levélfeladás a postán Fotó: Bors

Vasárnap kezdődik a lomtalanítás a XIV. kerületben

Július 3–18 között Zugló körzeteiben szabadulhatunk meg a háztartásunkban felgyülemlett nagydarabos szemetektől. A lomokat 18 óra után úgy kell kihelyezni, hogy az se az autós, se a gyalogos közlekedést ne akadályozza.

Felbolydul a hétvégére Budapest közlekedése

Pénteken és szombaton lezárásra kell számítani Budán és Pesten is. Az I., a VI. és a XIV. kerületet érintő forgalomkorlátozásról részletesen a police.hu-n lehet olvasni.

Változik a nagykörúti villamosok közlekedése

Karbantartása miatt ma 17:30-tól július 4-én hajnalig a 4-es, 6-os villamosok csak az Oktogon és a Széll Kálmán tér között közlekednek. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok járnak.

A Blaha Lujza teret nem érintik a 4-es, 6-os villamosok ma késő délutántól Fotó: Metropol

Új járatok a XVIII. kerületben

Szombattól a Havanna- és a Gloriett lakótelep térségében új autóbuszjáratok közlekednek majd. 194M helyett 142E-s, a 136E helyett 136-os lesz, és egy teljesen új járat is lesz, 132E számozással.

Olcsóbb lesz az életmentő injekció

Mától az Epipen, valamint Epipen junior készítményeket a betegek 70 százalékos támogatással 5080 forintért, illetve az igazolt allergiával rendelkező betegek kiemelt támogatással 300 forintért válthatják ki a patikákban.

Ingyenes szűrések Óbudán

Vasárnap 12 órától egészségnapot tartanak a Budapest Gardenben. A szűrési programok mellett sportolási lehetőségek és játékos foglalkozások is lesznek.

A VI. kerületben is figyelhetünk az egészségünkre

Ma egészségnapra vár mindenkit a terézvárosi önkormányzat a Hunyadi térre 15–19 óra között. Az eseményen táplálkozási tanácsokat is kaphatunk.

Zenélő Budapest

Mától indul és augusztus 14-ig tart az összesen 160 ingyenes minikoncertet kínáló Zenélő Budapest. A program keretében a főváros legszebb 15 közterén számos műfaj mutatkozik meg.

Séták Hétvégéje

A Magyar Sétaszövetség Egyesülés július 1–3 között rendezi meg a Séták Hétvégéjét, ahol több mint 90 tematikus városi séta közül lehet válogatni. Részletek a setaszovetseg.hu oldalon.

Arany Jánosra emlékeznek a Margitszigeten

Július 2-án séta keretében ismerhetjük meg Arany János életének meghatározó helyszíneit. A séta időtartama kb. 90 perc. Az eseményre jegyet kell vásárolni.

Ma lenne 42 éves Berki Krisztián

Pénteken ünnepelné 42. születésnapját Berki Krisztián korábbi labdarúgó és médiaszemélyiség. A korábbi sportvezető május 6-án IX. kerületi lakásában hunyt el.

Berki Krisztián ma ünnepelné 42. születésnapját Fotó: Végh István/Bors

71 éves az Edda frontembere

Holnap ünnepli 71. születésnapját Pataky Attila, az Edda énekese. Zenekara 1985-ben állt újra össze, és a mai napig aktív.

Tom Cruise 60!

Vasárnap ünnepli 60. születésnapját Tom Cruise Golden Globe-díjas színész és filmproducer. Legismertebb filmje a Top Gun és az Esőember.

Virágosztás a XV. kerületben

Ma 14 órától 17 óráig Rákospalotán, a Kossuth utcában a gyógyszertár előtt tartanak virágosztást a XV. kerületi lakosoknak. Egy lakcímen csak egyetlen lakcímkártya használható fel, amellyel tíz tő virágot lehet kérni. A növényeket lakcímkártya bemutatása után lehet kérni.