Elkezdődött az avargyűjtés Kispesten

A hét elején kezdődött, és 2022. január 16-ig tart az őszi avar összegyűjtése és elszállítása a XIX. kerületben. Az önkormányzat a kertes családi házas övezetben házanként 4 db sárga zsákot biztosít, amelyet a képviselők és az aktivisták a postaládákban helyeznek el. Amennyiben a 4 gyűjtőzsák nem lenne elég, úgy 100 forintos darabáron lehet továbbiakat vásárolni. A gyűjtésnél kivétel a Wekerleteleptől a Hunyadi utcáig tartó rész, ahol az önkormányzat avargyűjtő ketrecekkel segítik a lakosokat a könnyebb betakarítás érdekében. A lombgyűjtő zsákokat a kukák kirakási helyére kell tenni, emellett ügyelni kell arra is, hogy a sárga zsákokba kizárólag utcai lomb kerüljön, semmi más.

A felaprított faágakat is elszállítja az FKF

  • Az FKF elszállítja a maximum 10 centiméter átmérőjű faágakat és gallyakat is, melyeket egyméteres hosszúságúra kell darabolni,
  • zsineggel át kell kötni,
  • majd a zsákok mellé kell helyezni.
  • A zöldhulladékokat az elszállítási napon legkésőbb reggel 5-ig lehet kihelyezni.

Változik a közlekedés az V. kerületben

Filmforgatás miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani Belváros-Lipótvárosban. A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint közlekedjenek.

Tilos megállni:

  • Ma reggel 6 óráig az V. kerületben, a Hold utcában, a Kálmán Imre utcában, a Vadász utcában, a Szemere utcában, a Szalay utcában, a Honvéd utcában és az Alkotmány utcában.

Ma tisztítják a II. János Pál pápa teret

Ma 7˜–16 óra között az Józsefváros Önkormányzata az FKF-el közösen takarítást végez a II. János Pál pápa téren. A tisztítási akcióban megtisztítják a járdákat és a lépcsőket, eltávolítják az illegálisan kihelyezett plakátokat és falragaszokat az építményekről, valamint megtisztítják és fertőtlenítik a köztéri kukákat. Az önkormányzat a tisztítási akció ideje alatt arra kéri az autósokat, hogy ne parkoljanak a téren, az üzlettulajdonosokat pedig arra, hogy ne tegyék ki áruikat a járdára.

Itt lesz még takarítás a VIII. kerületben

  • Október 30. – Nagyfuvaros utca
  • Október 30. – Karácsony Sándor utca
  • Október 31. – Vajda Péter utca

Isten éltesse Bánsági Ildikót!

Ma ünnepli 74. születésnapját Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Játszott egyebek mellett a Szindbád, a Rózsa Sándor, a Mephisto, a Hány az óra, Vekker úr? és a Szabadság, szerelem című filmekben. 2014-ben munkásságát Nemzet Művésze díjjal jutalmazták.

Ma 74 éves Bánsági Ildikó Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

74 éve totózhatunk

1947-ben ezen a napon lehetett a szerencsejátékon belül mérkőzésekre fogadni, ekkor indult el a Totó. Ekkor 12 labdarúgó-mérkőzés végeredményét lehetett megtippelni. Egy totószelvény ára 3 forint 30 fillér volt, amelyből a 30 fillért sporttámogatásra fordítottak. Az első héten 20 882 darab szelvényt adtak fel. Telitalálat nem volt a totó első napján.

Matematika és latin érettségiket tartanak ma

Az őszi érettségi időszak második napján két vizsgát tartanak ma. Reggel 8-kor matekból, délután 2-kor pedig latin nyelvből adnak számot tudásukról a diákok.