Ahogy az első, úgy a második hullám alatt is nagyban veszélyeztetik a járvány elleni küzdelmet a vírustagadók. Ők azok, akik álhíreket terjesztenek, megszegik a szabályokat, és másokat is erre buzdítanak.

Az úgynevezett vírustagadók és oltásellenes mozgalmak jellemzően megalapozott szakmai háttérrel nem rendelkeznek, viszont nagyon sok kárt tudnak okozni, hiszen elbizonytalanítják az embereket, ahelyett, hogy érzékelnék, itt egy pandémia, egy világjárvány zajlik – jelentette ki Müller Cecília.

–Tisztelettel kérjük őket arra, hogy megalapozatlan véleményeikkel ne tántorítsák el az embereket a azoktól a megfelelő viselkedési módoktól, szabályoktól, amelyeket megalapozottan, tudományos háttérrel, megfelelő szakmaisággal hoztunk – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az vírustagadók ellen a rendőrség is fellép. Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy március 11. óta a járvánnyal összefüggésben 467 büntetőeljárást kezdeményeztek, ebből 140 esetben rémhírterjesztés miatt.

A járvány nem játék, ezt bizonyítják a számok is. Tegnap 876-tal nőtt a fertőzöttek száma, így itthon összesen már 18 866-an kapták el a fertőzést. Elhunyt 3 krónikus beteg, így az elhunytak száma 686 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 13 779 fő, 463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Minden zárt térben ajánlott maszkot hordani!

Hétfőtől kibővült azon helyek száma, ahol kötelező maszkot viselni.

Kötelező:

  • a tömegközlekedési eszközökön és megállóikban
  • a boltokban, bevásárlóközpontokban
  • mozikban
  • színházakban
  • egészségügyi és szociális intézményekben
  • ügyfélfogadási irodákban

Ajánlott:

  • kozmetika
  • fodrászat
  • esküvőn
  • és minden olyan helyen, ahol nem tudjuk tartani a 1,5 méteres távolságot

Nem elég a sál, mindenképpen maszk kell!

– Már nem elegendő sállal eltakarni az orrot, szájat. Szabályos maszkot kell viselnünk, ez lehet textil vagy orvosi maszk, a lényeg, hogy helyesen hordjuk – tette hozzá Müller Cecília.

A maszk hiánya pedig felszólítással vagy akár 50 ezer forint pénzbírsággal járhat.

– A 6 életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni – mondta Kiss Róbert alezredes.

Fotó : Szakony Attila/Zalai

23 és 6 óra között nem lehetnek nyitva a szórakozóhelyek

Továbbra sem tarthatóak meg az 500 fő feletti táncos és zenés rendezvények sem zárt, sem nyitott helyszínen. Ezenfelül minden rendezvénynek, szórakozóhelynek és vendéglátó egységnek kötelezően zárva kell lenni 23 és 6 óra között.

10 napig tart a hatósági házi karantén

Úgy tűnik, hogy a 10 napos otthon tartózkodás kellő biztonságot ad a betegségnek a továbbadását illetően. Így egységes lett a szabályozás, az aki külföldről érkezik az ország területére és akit hatósági házi karanténban rendeltek ugyanannyi napot kell karanténban töltenie – részletezte az országos tiszti főorvos.

Ha az orvos rendeli el, ingyenes a teszt

A koronvírus-teszt elvégzése továbbra is ingyenes azoknak, akiknek a háziorvos a tünetei alapján indokoltnak tekinti. Akik viszont a külföldről érkeznek az országba és szeretnék elkerülni a karantént vagy akik csak szeretnének megbizonyosodni arról, hogy elkapták-e a vírust, azoknak egy teszt hatósági ára 19 ezer 500 forint.