A gyermekorvos több ilyen panasszal találkozott már a praxisában, amely „főleg a kisiskolásoknál és az óvodából tartósan kimaradó gyerekeknél észlelhető”. A szakember a Ripostnak elmondta, ennek oka, hogy „ebben az életkorban a normális személyiségfejlődéshez feltétlenül hozzátartozik a közösségi élet. Aki ebből kimarad, bármennyire is ideálisak az otthoni körülményei, úgy érezheti, mintha kiesett volna a fészekből”.

beteg gyerek

Figyelni kell a gyerekekre (Fotó: Shutterstock)

Hozzátette: „Jó példa erre a nyári szünet. Akármilyen jól is telt, a végén alig várják a gyerekek, hogy találkozhassanak azokkal a társaikkal, akikkel az év 9 hónapjában együtt vannak.”

Bense doktor szerint a betegségtől való félelem ráadásul felerősíti a tüneteket. „Látják a családban, hogy van egy kis félelem, izgalom, egy kis pánik a Covid miatt, és ez rájuk is átragad. Ennek különböző megnyilvánulásai lehetnek az alvászavartól kezdve az étvágytalanságon keresztül a rossz hangulatig. Megjelennek a pszichoszomatikus betegségek is, tehát gyakrabban panaszkodnak fejfájásra, hasfájásra a kicsik. És az alapból meglévő apróbb kis tünetek is meglehetősen felerősödhetnek náluk. A tartósan jelenlévő poszt-covidos tünetek és rosszullétek szintén okozhatnak rossz kedvet, depressziós hangulatot a gyereknél.”

Komolyan kell venni

Bense doktor tapasztalata szerint a poszt-covidos tünetek gyakran hetekig, hónapokig is elhúzódhatnak, ezért fokozott figyelmet kell szentelni a gyerekekre ebben az időszakban is. A gyerekorvos azt tanácsolja, hogy akik észlelik gyermekeiken a tüneteket, „feltétlenül keressék fel családorvosukat, aki majd eldönti, hogy van-e szükség pszichológus, pszichiáter segítségére, vagy csak életmódbeli változtatásokat javasol”.