Új buszsávot építenek, a kereszteződéseket pedig intelligens forgalomirányító lámpákkal szerelik fel a Budakeszi úton. Erről Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár számolt be a közösségi oldalán.

Bach Máté (BPM)<br /> Magyar Nemzet

Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté (BPM)

A budaiak és a környező településeken élők mindennapjait alaposan megkeseríti, hogy jelenleg Budakeszin és a Budakeszi úton csúcsidőben folyamatosak a dugók, a buszok lépésben araszolnak, a menetidejük a Széll Kálmán térre akár 50 perc is lehet.

Az államtitkár szerint egyetlen megoldás, ha a legkritikusabb szakaszokon buszsávot építenek, a kereszteződéseket pedig intelligens forgalomirányító lámpákkal szerelik fel. A buszsáv készülő terveiről már egyeztetett is Győri Ottiliával, Budakeszi polgármesterével, Őrsi Gergely II. kerületi polgármesterrel, Vitézy Dáviddal, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával, Menczer Tamás külügyi államtitkárral és Pest megyei képviselőjelölttel, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat képviselőivel.

A 22-es busz menetideje akár a felére is csökkenhet Fotó: BKK

A 22-es busz menetideje akár a felére is csökkenhet Fotó: BKK

Az államtitkár szerint a buszsávok ügye olyan közös ügy, ahol nem számítanak a politikai frontvonalak. Hamarosan a leginkább érintetteket, a budaiakat és a Budakeszin élőket is bevonják a tervezésbe: lakossági fórumot szerveznek, és bemutatják a terveket. Fürjes Balázs szerint a tervek valóra váltásához két évre lesz szükség. Ennek eredményeképpen a 22-es busz vonalán naponta akár egy órával (kétszer fél órával) is csökkenhet az utazási idő.