3870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 254 148 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 116 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5984 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 74 283 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 881. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 7932 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

Hétfőtől azokat a közszolgálati dolgozókat is bevonják a tesztelésbe, akik közvetlenül ügyfelekkel foglalkoznak. A mintavétel térítésmentes és önkéntes.

A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.

Itt követheti élőben az Operatív törzs tájékoztatóját

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 7.)

Posted by Magyarország Kormánya on Monday, December 7, 2020

1077 mintavevő csapat járta az országot

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a korábban meghirdetett célzott tesztelés két hete indult el. A múlt heti második körös tesztelés eredménye is megszületett.

Nagyon kevés pozitív esetet találtak a célzott tesztelés során

Az államtitkár elmondta, hogy a bölcsődék esetében 1,32 százalékos fertőzöttségi arányt találtak a második héten. Az óvodákban 1,75 százalékos volt ez az arány. Az általános iskolákban 1,91, míg a szakképző intézményekben 1,19 százalékos volt a fertőzési arány. Összességében több mint 186 ezer tesztet végeztek el a második körben – mondta az államtitkár. 63,3 százalékos volt a részvétel. 1,98 százalékos volt összességében a pozitivitási arány.

Közigazgatási dolgozókat tesztelnek

Az iskolai tesztelési adatokat elemezve úgy döntöttek, hogy ezen a héten a közigazgatási dolgozók közül az ügyfélkapcsolatiakat tesztelik elsőként. A legfontosabb az emberek egészségének a védelme a következő időszakban is.

Müller Cecília köszönettel kezdte a tájékoztatást

Több mint 2,1 millió tesztet végeztek el. Már több mint 2,1 millió tesztet végeztek el az országban – mondta az országos tisztifőorvos. Már több mint 250 ezer fertőzöttet regisztráltak Magyarországon.

A kórházak terheltsége egyelőre nem csökken

Az elmúlt napon egy 20 éves krónikus megbetegedésben szenvedő beteg is meghalt – mondta Müller Cecília. A kórházak terheltsége egyelőre nem csökken – tette hozzá.

Orbán Viktor tájékoztat majd a következő időszak intézkedéseiről

Müller Cecília elmondta, hogy a karácsonyi ünnepekre vonatkozóan javaslatokat fogalmaztak meg, és a döntésekről Orbán Viktor tájékoztat majd.

Ennyien viselték rosszul a maszkot

886 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt a hétvégén – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy 31 százalékos emelkedés volt a korábbi hétvégéhez képest.

A kijárási tilalmat 1361-an szegték meg

A kijárási tilalmat 1361-an szegték meg, míg négyen a kutyasétáltatási szabályokat a hétvégén – mondta Kiss Róbert. 197-en szegték meg a hétvégén a tranzitállási szabályokat.