37,8 fokos testhőmérsékletű tanulókat fogják hazaküldeni. Ha ekkora vagy magasabb a testhőmérséklete egy tanulónak, akkor egy kis pihenés után ellenőrző mérést fognak végezni és ha továbbra sem csökken, akkor küldik majd haza – mondta el az országos tisztifőorvos..

Müller Cecília kérte, hogy a szülők várják meg a gyermekeket, amíg az iskolában megmérik a hőmérsékletüket. 17 óvodában és 7 iskolában van rendkívüli tanítási szünet, 180 osztályban és három teljes iskolában van digitális oktatás az operatív törzs döntése szerint.

Az utóbbi hetekben emelkedő tendenciát mutat a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezeltek száma

Müller Cecília kiemelte: az új fertőzöttek napi száma tíz napja kiegyensúlyozottan alulról közelíti az ezret, a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen levők száma azonban emelkedik. A hétfői adatok szerint 18 815 aktív esetet tartanak nyilván, közülük 693 embert ápolnak kórházban, és 44-en vannak lélegeztetőgépen. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: míg tavasszal jellemzően gócpontok alakultak ki, most közösségben terjed a koronavírus. A közösségi terjedést pedig a higiéniás szabályok szigorú betartásával lehet megelőzni – tette hozzá.

A rendőrök a hétvégén 142 alkalommal intézkedtek a koronavírus-járvány miatt múlt hétfőn életbe léptetett kormányrendelet alapján – közölte a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes elmondta: 41 tömegközlekedési járművön utazó ember nem vagy nem megfelelő módon viselte a maszkot a hévégén, 101-en pedig üzletben, vendéglátóhelyen vagy más intézmény területén nem tartották be a maszkviselési szabályokat. Az új kormányrendelet múlt hétfői hatályba lépése óta a maszkviselés szabályainak megsértése miatt 405 alkalommal intézkedtek, ebből 337 esetben figyelmeztettek, 31 helyszíni bírságot szabtak ki és 37 szabálysértési feljelentést tettek – mondta az alezredes.
A zenés-táncos rendezvényekre valamint a vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok megsértése miatt a hétvégén öt alkalommal intézkedtek. A múlt héten 18 emberrel szemben léptek fel ezen szabályok a megsértése miatt: három esetben figyelmeztettek és 15 feljelentést tettek.