A 3. hullám hazánkon kívül már megkezdődött

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elmondta: a szomszédos országokban és Európa jelentős részében már elkezdődött a 3. hullám, ezzel szemben a hazai statisztikák biztatóak.

Jövő héten dönt a kormány a korlátozásokról

A jelenlegi intézkedések február 1-ig vannak hatályban, erről jövő héten dönt a kormány, de a korlátozások feloldása csak akkor várható, ha drasztikus javulást mutatnak az adatok.

Az EU lassúsága miatt, nem indult még meg a tömeges oltás

Az EU-n kívüli országokban már megkezdődött a tömeges oltás, példának hozta fel Gulyás Gergely, hogy Izraelben a lakosság egyharmadát beoltották, addig az EU-ban a vakcina beszerzése nagyon lassú.

Csak biztonságos vakcina megy át a szűrésen

– Olyan vakcinákat szeretnénk csak beszerezni, amivel már több millió embert már beoltottak és azok megbízhatóak. Az oltás továbbra is ingyenes és önkéntes – hangsúlyozta.

– AstraZenecával nem tudunk oltani, mert még az EU nem engedélyezte, pedig az OGYÉI engedélyt adott az AstraZenecára és a Szputnyik V-re is. Szijjártó Péter ma Oroszországba utazik tárgyalni a vakcináról.

Jó hír a nyugdíjasoknak

– A 13. havi nyugdíj első negyedét február 12-től kézhez is kapják. Sok cégnél a bérek kifizetését is átvállaltuk és az illeték fizetésére sem voltak kötelesek – mondta Gulyás Gergely.

A háziorvosok bérét is emelik

– Hatékony egészségügyi ellátáshoz a házi orvosokra is kiemelten szükség van, ezért a háziorvosokat is megilleti a béremelés, sőt a fogorvosokat is.

Kevesebb jön Pfizerből

– Nem rajtunk múlik, mennyi vakcina jön a Pfizerből, de március végén jön a többlet. Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez nagyjából 165 ezer ember beoltását teszi lehetővé. Nem rajtunk múlik a dolog. A jövőbeli ütemezés egyelőre bizonytalan – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter – mondta Gulyás Gergely.

Holnap kiderül, mennyi Szputnyik V-t kapunk

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a moszkvai tárgyalás után Szijjártó Péter külügyminiszter valószínűleg holnap ad híreket, hogy mennyit tudunk vásárolni.

1 millió kínai vakcinával számolhatunk

– Sinopharm esetében egymillió vakcina szállításában egyeztünk meg, de még várunk az OGYÉI engedélyére, és ha ez megtörténik, lehet hogy még ennél is több kapunk – bizakodott Gulyás Gergely.

A vakcina útlevélről is volt szó

A védettséget igazoló okirat, ami néhány hét múlva elkészül, ez egy plasztikkártya lesz.

Kétféle esetben állítják ki:

  • Ha a személy már átesett a betegségen, és ezért fél évig védettsége van
  • Ha beoltották

Jó hír, hogy akinek lesz ilyen dokumentuma, arra valószínűleg nem fog vonatkozni a kijárási tilalom, így este 8 után is kimehet majd az utcára.

Lehet választani vakcinát

Csak olyan oltóanyaggal oltanak, ami a magyar hatóság által engedélyezett. Arról is beszélt Gulyás Gergely, hogy ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, akkor kérhet más típust.

Szállodák kinyitása

Ha kellő mértékben be lesz oltva a lakosság, kinyithatnak a szállodák. A cél, hogy minél előbb lehessen nyitni, de ez függ attól, hogy mikor jön elegendő vakcina.