A Takarékbank friss felmérése rámutat, hogy továbbra is csúcson van a foglalkoztatottság, míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon 87 ezer új munkahely jött létre egy év alatt.

A külföldre ingázók száma is nőtt

Közfoglalkoztatottak létszáma: 5 ezer fővel csökkent

Külföldre ingázók száma: 18 ezerrel nőtt

Március-május átlagában a teljes foglalkoztatotti létszám 4 693 ezer fő volt.

Csökkent a munkanélküliségi ráta

Májusban a 15-74 éves népesség 66.2%-a volt jelen a munkaerőpiacon, a tavaly mért 65.2%-al szemben. Ugyanebben a hónapban a nemzetközi statisztikai módszertan szerinti munkanélküliségi ráta 3.5% volt, az előző havi 3.6% után, és az előző év azonos hónapjában mért 3.9%-os szint után.

14,7 %-al csökkent az álláskeresők száma

2022 májusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerinti álláskeresők létszáma: 233,6 ezer, ami 40 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva. A regisztrált álláskereső 28,8 ezer fő, ebből 8,7% az első alkalommal regisztrálók aránya, ami 5,8%-kal nőtt az előző évhez képest.

91,4 ezer álláshirdetés

Májusban 28,3 ezer üres álláshelyet jelentettek be a munkaadók, így összességében a hónapban 91,4 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 66 ezer maradt betöltetlen, az előző havi 63,2 ezer után.

Foglalkoztatási létszámváltozás

-mezőgazdaság: 11 ezerrel csökkent (a téli szezonalitásnak megfelelően)

-építőipar: nem változott

-nem piaci szolgáltatások: nem változott

-feldolgozóipar: 11 ezerrel nőtt

-piaci szolgáltatások: 104 ezerrel nőtt

Probléma a munkaerőhiány

Szakértők szerint a hazai munkaerőpiac már túl van a pandémia okozta válságon. A közelben zajló háború még nem gyakorol negatív hatást rá, de további durva eszkaláció esetén negatív kockázatot is jelenthet a hazai gazdaság számára. További probléma, hogy az év eleje óta visszatért erős munkaerő kereslet ellenére is igen lassú tempóban tud már csak tovább bővülni a foglalkoztatotti létszám, a még elméletben bevonható munkaerő minősége láthatóan igen alacsony és a földrajzi elhelyezkedése sem találkozik a kereslettel, így egyelőre – a három éve már látott – jelentős akadály látszik a 4.7 millió fős szint fölé bővülés előtt, amire az egyre erősödő infláció sincs jó hatással.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap