A műanyag mécsesből is csak ronda szemét lesz





Két gyermek anyukája vagyok, hétköznapi örömökkel, bánatokkal, megoldásokkal. Van azonban, amire én sem tudom a tutit. Így időnként kiírom magamból a „kérdőjeleket”.



Megosztás
Szerző: Nagy Angéla
Létrehozva: 2021.11.11.
hulladék

Anya! Miért dobálták szét ezeket a szép gyertyákat? – kérdezte a kisfiam a kisebb szeméthegy láttán a temetőben, másfél héttel Mindenszentek és Halottak napja után. Amúgy nem gyertyák voltak, hanem az ilyentájt tonnaszámra kapható, ezerféle formájú és színű, műanyag mécsesek. Csak pár napot „töltöttek” el a nekik szánt szerepben, de már mennek is a kukába. Vagy azért, mert a rokonok úgy döntöttek, hogy már leszedik őket, vagy azért, mert a szél lefújta a sírról, a szemetet pedig össze kell szedni. A lényeg, hogy kidobásra kerültek....

El kellett magyaráznom az óvodás gyereknek, hogy ezek a mécsesek miért is vannak, és miért csinálnak a felnőttek ennyi szemetet. Próbálom neki úgy elmagyarázni a dolgokat, hogy ne lássa tragikusnak azt, amit mi felnőttek teszünk, okozunk nekik napi szinten, de látszik rajta, nem érti, miért van szükség ezekre a dolgokra, ha ilyen hamar szemét lesz belőlük, ráadásul ilyen sok. Temérdek.

Tudom, mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy mit vesz meg, de szívszorítónak találom, hogy óriási szeméthegyeket hozunk össze ezekkel az „alkotásokkal”, mert „az úgy szép”. Amikor koszosan, összetörve hevernek a földön, akkor is szépnek látjuk? A legtöbb embernek van gyermeke, unokája vagy egy kedves kis rokona, vagy egy baráti párocska jópofa kiskölyke, és mégsem képesek vigyázni ilyen szinten is ezeknek az ártatlan kisemberek a jövőjére. „Jaj, tudom, tudom, ez szemét lesz, meg a kétgyermekes lányom is nagyon vigyáz arra, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, meg arra is, hogy olyan termékeket vegyen, amiken kevés a csomagolás vagy egyáltalán nincs, de hát én nem. Én már így fogok meghalni!” – vigyorog rám egy néni a piacon, amikor szóba kerül ez a téma. És csillogó szemekkel megértést várna...

Ez nemcsak a fiatalok meg a szüleik szívügye kellene hogy legyen, hanem mindenkié. Felejtsük el ezeket a mihaszna, giccses műanyagokat. Halottaink valószínűleg annak is örülnének, ha látnák, hogy békével és a fiatalokért való tenni akarással a szívünkben mennénk ki hozzájuk a temetőbe, pár szál krizantémmal. Aggódjunk és tegyünk értük egy kicsit! Nem holnap. Ma. Ők ugyanis bíznak bennünk.





Ezeket olvastad már?
Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás