Bárthori Erzsébet nem véletlenül nevezték Drakula grófnőnek, hiszen több száz fiatal lány kínzásával és meggyilkolásával vádolták. Alakját egy kegyetlen legenda tette halhatatlanná: megkínzott szűzek vérében fürdött azért, hogy ettől örökké fiatal és gyönyörű maradjon.

A mai kutatások alapján érdekes fiatalító hatása lehet, az egyébként igen veszélyes, allogén hematológiai őssejt transzplantációnak akkor, ha egy idősebb ember fiatalabbtól kap őssejteket. Azt figyelték meg, ha egy 50 éves ember egy 20 évestől kapja a sejteket, akkor a vérének epigenetikai életkora 6 hónappal a beültetés után csak 14 éves lesz, azaz „megfiatalodik”. Ezután a vér öregedése felgyorsul és a következő 6 hónap végén 21 éves lesz.

A következő években viszont a folyamat normalizálódik, ami azt jelenti, hogy az őssejteket kapó (recipiens) vérének életkora meg fog egyezni a donor életkorával, azaz a saját kronológiai életkoránál 30 évvel fiatalabb marad. Viszont, ha a beültetett őssejtekből származó immunsejtek megtámadják a recipiens szerveit, akkor jelentősen felgyorsul a vérsejtek öregedése. A módszert így közvetlenül biztos nem lehet fiatalító kúraként használni, de a megfigyelések felhasználhatók az ilyen irányú kutatásokban.