Bármennyire is hangzik furcsán, tanulni kell az ingatlanirodáktól, hogy sikeresen végül siker koronázza az eladást. Az Ingatlanbazar.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, amiknek a figyelembevételével szinte garantált a jó adás-vétel.

Figyelni kell mindenre

Az ingatlanirodák a tudói, mennyire összetett feladat reális piaci áron eladni a lakásunk, mielőtt újat vennénk. Kezdjünk el az ő fejükkel gondolkodni, és nézzünk körül, kedvező-e a gazdasági környezet az eladásra, és milyen árat remélhetünk. Ebben nincs egyszerű dolgunk. Az ingatlanpiaci hullámvasutazást mindenki ismeri, nem könnyű eligazodni rajta; ha ki akarjuk ismerni, az ingatlanhálózatok elemzéseit érdemes figyelni. Az Ingatlanbazár.hu rendszerint a Balla Ingatlaniroda cikkeire, elemzéseire hívja fel a figyelmet; nemcsak puszta számokat, hanem hasznos javaslatokat is tartalmaznak.

Fel kell mérni, mennyi az annyi

Érdemes kikérni egy ingatlaniroda szakmai véleményét, hiszen ők pontosan tudni fogják, az aktuális árakat. A szakemberek pontosan tudják, mikor, és mennyi az alkupozíció. A portálokon sok a próbahirdetés, ha ezekre rálicitálunk árban, nem biztos, hogy a reális árat kínáljuk.

Az inagatlanbazár.hu segítségével „profi” eladóvá válhat bárki.

Mindenki lássa a hirdetést

Bizonyosodjunk meg, hogy a magán hirdetésünk jól megtalálható az Ingatlanbazáron. Baráti összegért fotós csomagot vehetünk náluk (eladáskor fotó nélkül esélytelenek vagyunk), illetve ki is emelhetjük az ingatlant a keresési listák élére. Senki sem bír annyit keresni, hogy a 9-10 találati oldalig eljusson. Maga a Google dublini ügyfélszolgálata árulta el lapunknak, az ingatlankeresők egyre tágabb paramétereket adnak meg, ma ez a trend. Ha így sem megy, akkor jön képbe az ingatlaniroda megbízása. Egy ingatlaniroda azt is meg tudja ítélni, hogy mikor nem érdemes eladásba fogni, mert a kategóriánkban alacsonyabb kereslet miatt, esetleg a házunkon meglévő hitel miatt nem kapjuk meg a megfelelő árat.

Felújítás, de mennyire?

Tegyünk meg mindent az értéknövelő felújításokért. Itt tud segíteni a szakértő ingatlanos, mert nem mindegyik felújítás éri meg, ráadásul az vásárló számára sem biztos, hogy az általunk elvégzett felújítás fontos – tanácsolja az Ingatlanbazár.hu és a Balla Ingatlaniroda. Egy tisztasági festés mindenképpen szükséges, hiszen nagyon fontos, hogy a vevőt elsőlátásra egy szép, tiszta otthon fogadja. Ezt persze lehet fokozni is, a még nagyobb eladási ár növelésének érdekében. Maximumként a kompromisszumok nélküli teljes felújítás érheti meg, amelyről a Balla Ingatlaniroda megjegyzi, hogy valóban minőségi felújítást kell jelentsen, mert a magasabb árat a vevők csak így fogják megadni. A teljes felújítás tehát szép, igényes, és minőségi kell legyen.

Szép, tiszta otthon

Figyelni kell arra is, hogy a lakás rendezett legyen, és ne keltse azt a benyomást, mintha belakták volna, legyen szépen elpakolva minden!

Egy kis trükk

Az ügyesebb ingatlanosok tudják, hogy nem mindig kell teljesen kiüríteni a felújított lakást, néhány fantáziakeltő, és arányokat jobban sugalló bútordarab segíthet.

Szerelem első látásra

Aki keresett már ingatlant, tudja, hogy az első látvány sokat számít. A fotók érzelmi kapcsolatot is kialakítanak, ami megmarad a látogatás alatt is. A lehető legtöbb érzékletes képeket készítsük, de közben halljuk a Balla Ingatlaniroda figyelmeztetését is, hogy ez soha ne térjen el a valóságtól, mert annak csalódás lesz a vége. Hasznos, ha a fotók közt van egy alaprajzunk is – javasolja az Ingatlanbazar.hu. Ugyanígy a hirdetés szövegében, minél több extra adatot adjunk meg, de ne legyen hosszú, különben nem fogják végigolvasni.

Rajtunk a sor

Ha mindezzel megvagyunk, és meghirdettük az Ingatlanbazáron, vagy megbíztunk egy professzionális irodát, már el is kezdhetjük keresni az új lakásunk. És itt se feledjük: bárki az értékesítő, mondjuk el, hogy az Ingatlanbazáron találtuk. Így az ingatlan eladás után az ingatlan vásárlásban is sikeresek leszünk! (X)