Nincs gáz a házban: munkahelyükre, rokonaikhoz járnak fürdeni a józsefvárosi lakók





A józsefvárosi önkormányzat hibájából megjárták a lakók egy bérházban. Elavultak a csövek, ezért egy hónapja nincsen gázszolgáltatás. Az önkormányzat kiszúrta a bérlők szemét egy egyszeri 15 ezer forintos támogatással, de valójában ezt sem kapják meg, mert Pikó Andrásék olyan kritériumokat szabtak.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.05.10.
balog Géza Szilágyi Demeter Pikó András bérház gáz

„Én Zuglóba járok át mindennap lefürdeni a rokonaimhoz.” „Én az angyalföldi rokonoknál tusolok” – panaszolták a Metropolnak a Magdolna utcai bérlők, akiknek elegük van Pikó András polgármester és a baloldali városvezetés nemtörődömségéből. A lakók kálváriája egy hónapja kezdődött, amikor gázszivárgást érzékeltek. Azóta sincs gázszolgáltatás az épületben, és nem is tudják, mikor lesz. Pikóék „nagyvonalúan” egyszeri 15 ezer forintos juttatást ígértek a kárvallottaknak, de mint kiderült számukra később, ezt sem kapják meg egy méltatlan kitétel miatt.

Az önkormányzat nem energiatakarékos rezsókat adott a kispénzű bérlőknek, akik, hogy ne ugorjon meg a rezsi, igyekeznek inkább hideg ételt enni, csak ritkán főznek. Nem tudják, meddig tart az áldatlan állapot, amibe belekényszerültek – Fotó: Ványi Ákos

Az egy hónapja történt szivárgás okozta veszélyt a gázművek azonnal elhárította, de nem indítják újra a szolgáltatást addig, amíg az önkormányzat nem cserélteti ki az egész házban a régi, rossz állapotú csőrendszert. Pikóék a helyszínen sem jártak, villanyrezsót és fűtőtestet adtak inkább lakásonként. A bérlők főzni nem mernek, mert csak pár hét alatt átlag 70 százalékkal megemelkedett a villanyfogyasztásuk. Attól félnek, hogy átlépik a kormány által biztosított kedvezményhatárt, és a rezsit illetően a piaci árzónába kerülnek az önkormányzat miatt. A gyerekesek még fűtöttek áprilisban, hiszen a szivárgást követően pont lehűlt a levegő, a nap pedig nem éri a földszintes lakásokat. Miután a pince tiszta víz és penész, az is nyomja fel a hideget. A családok rettegnek a hó végi áramszámlától. A baloldali önkormányzat nem mond semmi konkrétat, illetve amit mégis, az már duplán-triplán megdőlt...   

Soós György fideszes önkormányzati képviselőnek és Balog Géza fideszes képviselőjelöltnek volt köszönhető, hogy egyáltalán az önkormányzat cége kiszállt a helyszínre egyszer. Balog és a lakók most a penész miatt is bejelentést tesznek – Fotó: Vanyi Akos

     

Kaptunk egy papírt, hogy három hónapon keresztül 5 ezer forintot kapunk, tehát összesen egyszeri 15 ezret, a villanyrezsók túlfogyasztását kompenzálva. Most a legújabb verzió az, hogy ez csak akkor jár, ha egy lakáson belül nem haladja meg az összjövedelem a bruttó 185 ezer forintot. Ez nevetséges! Ezek a rezsók és fűtőtestek rengeteget fogyasztanak. Ugye 210 kW fölött, piaci árat kell majd fizessünk úgy is, hogy nomád tábori életet élünk, nem főzünk, nem fürdünk itthon. Így is fölé fogunk menni a rezsitámogatás által biztosított kedvezményhatárnak. És hogy miért? Mert az önkormányzat elhanyagolta a csöveket, és miután beütött a baj, egy hónap alatt még csak meg sem kezdte az épület csőcseréjét. Ráadásul kiszúrják a szemünket potom 15 ezer forinttal, egy olyan támogatással, amelyet valójában nem is tudunk igénybe venni!

– panaszolja a kilátástalanságtól felháborodott Mária, aki azt is elmondta, az önkormányzat kiküldött egy értesítést, hogy áttérhetnek villanybojlerre, illetve jelezzék a hivatalos dokumentumokban igényeiket, mert három hét alatt átállhat rá.

Na, én pont három hete vittem be a kérvényemet, és miután semmi sem történt, múlt héten bementem személyesen. Közölte a hölgy, »itt van az asztalomon a kérvénye, tegnap kaptam«. Hozzáteszem, a mellette lévő asztalnál adtam le, tehát két hét kellett, hogy átérjen egyik asztalról a másikra. Azt is mondta a hölgy, hogy majd ki fognak jönni megnézni, de persze azóta sem érkezett senki...” –meséli a bérlő, akinek azóta sem lett villanybojlere.

Egy másik bérlő, Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben nincs gázszolgáltatás, nekik fizetniük kell a készenléti díjat. 

„Ezt ki fogja kifizetni nekünk? Mert az önkormányzat nem akarja!”

Teljes a káosz: Pikóék ígérgetnek, de nem tudják kezelni a helyzetet

Sem a környék baloldali képviselője, Camara-Bereczki Ferenc, sem Pikó András nem járt a gáz nélkül maradt házban. Soós György fideszes önkormányzati képviselő és Balog Géza fideszes képviselőjelölt közreműködésére érkezett ki a helyszínre a szivárgás után az önkormányzat cégének műszaki ellenőre is. 

Először azt mondta, egy hónap, utána alkudozásba kezdett: inkább 2-3, amit gáz nélkül fapadosan kell kibírniuk a lakóknak. Célozgatott arra, hogy »maguk amúgy is keveset fizetnek (bérleti díj), ezt ki kell bírják«... Azt is ígérte, hogy az önkormányzat átvállalja az áramfogyasztás díját. Ehhez képest később szembesültek a bérlők azzal, hogy ez a 15 ezer forint áll rendelkezésükre, amit ugye igénybe sem tudnak venni. Ezért támogatási kérelemmel fordultunk a jegyzőhöz, de nem kaptunk választ. Emiatt Szilágyi Demeter fideszes önkormányzati képviselő a testületi ülésen rákérdezett a helyzet rendezésére. A jegyző válaszából pedig az derült ki, hogy a nemlétező támogatás is csak akkor jár a bérlőknek, ha október 15. és április 15. közé esik a gázkimaradás. Ez már vicc a köbön, hiszen csupán egy nap esik bele az időintervallumba. A jegyző jelezte azt is, hogy a testületi üléshez képest két héten belül intézkedni fognak. Ez az idő is lejárt, azóta sem történt semmi

– mondja Balog Géza. A Fidesz–KDNP képviselőjelöltje hozzátette: „A lakások alulról áznak, penészesek a lakások, de az önkormányzat ezzel sem foglalkozik, pedig a gyerekek megbetegedhetnek. A lakók érdekében ezzel kapcsolatban is bejelentéssel éltünk. Mindez jól példázza, hogy hogyan működik valójában a Pikó András-féle Kerületből Otthont Modell Józsefvárosban.” 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás