Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van





Az elmúlt napok hidegebb és csapadékosabb időjárása után a hétvégén jelentőset fordul a helyzet. Az arra érzékenyek érezni fogják a változás negatív hatásait.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.04.27.
időjárás orvosmeteorológia felmelegedés

Egy délies áramlással egyre melegebb légtömegek érkeznek térségünkbe és ennek köszönhetően a hét utolsó napjaiban már az évszakhoz passzoló, tavaszias időben lesz részünk. Ennek nagyon sokan teljes joggal örülnek, de lesznek, akik megfizetik majd az árát az újabb hirtelen érkező és jelentős hőmérséklet-változásnak.

Sokak örömére megint visszatér a tavasz, de a fejfájósok nehezen viselik majd az újabb jelentős napi hőmérséklet-ingadozást Fotó: Andrea Piacquadio / Pexels (illusztráció)

Számos terhelő hatásra is számíthatnak a frontérzékenyek

Leginkább a fejfájósok és az ízületi fájdalomra hajlamosak fogják megszenvedni a hétvégi felmelegedést. A fej-, derék- és ízületi fájdalomra hajlamos frontérzékenyek két tényező miatt sínylik majd meg a hétvégét: egyrészt a felmelegedés miatt, ami az ízületi problémákkal küzdőknél és az arra hajlamos frontérzékenyeknél idézheti elő az ilyenkor szokásos térd- és derékbántalmakat.

Másrészt pedig az ebből a felmelegedésből fakadó hirtelen hőmérséklet-ingadozás az, ami előidézhet erős fejfájást azoknál, akik rosszul viselik az áprilisi szeszélyes és rendkívül szélsőséges időjárást. Ezt a vérnyomás-problémákkal küzdők sem a legkellemesebben élik meg, de a nagyobb frontterhelés a fejfájással élőket fogja érni. Különösen a migrének erősödésére számíthatunk, de sok egyéb jellegű fejfájás is gyakrabban jelentkezhet. Gyakori ilyenkor a szédülés, a látásromlás és a fokozott fáradékonyság, esetleg a tartós fáradtság. 

Ez a helyzet a pollenekkel

A szélnek köszönhetően viszonylag még kedvező a pollenhelyzet, de lassan romlik. Jelen van a kőris, a tölgy, a fenyő és az eperfa pollenje is. A szél miatt országosan kedvező a légszennyezettségi helyzet is, de ez utóbbinak fokozatos romlása várható a szélvédett helyeken.

A szombat este várható 5 és 11 fok közötti értékek után a hét utolsó napján, vasárnap napközben 23 és 27 fok közötti értékekre számíthatunk.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás