Pár éven belül gyógyszerrel növeszthetnénk vissza a fogainkat, állítják a tudósok





Forradalmasíthatja a fogpótlás jövőjét.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.05.09.
gyógyszer fogpótlás betegség

A japán Kiotói Egyetemi Kórházban hamarosan megkezdődik a világ első fognövesztő orvosságának klinikai vizsgálata, ami forradalmasíthatja a fogpótlás jövőjét. A szer hatásmechanizmusa annak a fehérjének a deaktiválásán alapul, amely gátolja a fogak növekedését.

Képünk illusztráció/Fotó: Pexels

A kutatók bejelentése szerint a kísérletet idén szeptemberében indítják el, és ha a gyógyszer biztonságosnak bizonyul, azok is hasznát láthatják, akik születésük óta fogatlanok. Ez a probléma a világ lakosságának nagyjából az 1 százalékát érinti. 

Szeretnénk tenni valamit, hogy segítsünk azoknak, akik fogvesztéstől vagy foghiánytól szenvednek

– hangoztatta a kutatást vezető Katsu Takahashi a The Mainichi című japán lapnak.

A klinikai vizsgálatok első szakasza közel egy évig, 2025 augusztusáig tart, és 30 olyan 30 és 64 év közötti férfi vesz részt benne, akinek legalább egy hátsó foga hiányzik. Az eddigi állatkísérletek során nem tapasztaltak mellékhatásokat, ami pozitív előjel lehet a készítmény emberi alkalmazása szempontjából. A következő fázisban már azok a gyerekek kaphatják az orvosságot, akik veleszületett foghiánnyal küzdenek. Az orvosok reményei szerint a későbbiekben a gyógyszer nemcsak ilyen esetben, hanem szuvasodás vagy sérülés miatt elvesztett fogak pótlására is alkalmazható lesz.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás