Így keressünk pénzt a lakásunkkal!





A jó idő beköszöntével egyre több turista érkezik Magyarországra. A Fanny magazin Schumicky Balázst, az apartmantanacsadas.hu oldal vezetőjét kérdezte, hogyan adjuk bérbe az ingatlanunkat, hogy többet hozzon a konyhára.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.05.04.
szálláshely lakás konyha Budapest szolgáltatás

A Fanny magazin remek tippeket gyűjtött össze.


 

1.

Gyorsabb a megtérülés

A rövidtávú lakáskiadás előnye, hogy a szállásadónak nem szükséges hosszú távú szerződést kötnie a bérlővel, így rövidebb idő alatt több bevételt generálhat az ingatlanával, mint egy átlagos albérlettel, ezáltal a lakásba fordított befektetés is gyorsabban megtérül. Ugyanakkor több papírmunkával, plusz költséggel és nagyobb kockázattal is jár.


 

2.

Nyilvántartásba kerül

Először ki kell váltanunk egy adószámot a NAV-nál, valamint be kell jelentkeznünk a helyi önkormányzat jegyzőjénél, aki nyilvántartásba veszi a magánszálláshelyet. Ezt a tevékenységet magánszemélyként, vagy társas vállalkozóként is végezhetjük, így nem szükséges ezért vállalkozást indítanunk.


 

3.

Számolják a csillagokat

Készüljünk arra, hogy 2022. január 1-jétől a magánszálláshelyeknél is követelmény a hivatalos, 1-től 5 csillagig terjedő minősítés. A 3 csillag megszerzéséért kevesebb feltételnek kell megfelelni, mint az 5 csillag esetében, de bizonyos alapvető kritériumot minden esetben teljesíteni kell, például a tiszta, higiénikus környezetet, működőképes berendezéseket, valamint legalább 13 cm vastagságú matracot.


 

4.

Így kell adózni utána

Jó hír, ha az éves bevételünk nem haladja meg a 12 millió forintot, kérhetjük az alanyi adómentes státuszt a NAV-nál, így nem kell ÁFÁ-t fizetnünk. Építményadó és idegenforgalmi adó mellett azonban turizmusfejlesztési hozzájárulást, valamint átalányadót is kell fizetnünk. Emellett számoljunk a szálláshelyközvetítő oldalak jutalékával is.


 

5.

Szigorítanak a kerületek

Nézzük meg a kerületi szabályozásokat is. Ingatlanvásárlás esetén az engedélyek nem átruházhatók, így hiába működött évekig szálláshelyként a lakás, egy szigorítás miatt előfordulhat, hogy új tulajdonosként nem kapunk engedélyt a további üzemeltetésre. Jelenleg a 7. kerületben szálláshely üzemeltetéséhez a közgyűlés jóváhagyása szükséges, míg az 5. kerületben a társasházak albetéteinek legfeljebb 5 százaléka lehet szálláshely.


 

6.

Más végzi el a munkát

Az ingatlan bérbeadása rengeteg feladattal jár, ezért ha nincs időnk az üzemeltetésre, érdemes olyan céget keresni, amelyik fix bérleti díjért vagy bizonyos jutalékért átvállalja a lakás kiadásának feladatait. A fix bérbeadás előnye a jutalékos rendszerrel szemben, hogy nincs kockázat, és akár magasabb áron is ki tudjuk adni a lakást, mintha albérletbe adnánk.

 

1.

Függhet a közlekedéstől

Kulcsfontosságú az ingatlan elhelyezkedése: elsősorban Budapest belvárosában, a körút környékén számíthatunk nagy érdeklődésre, de érdemes jó közlekedéssel rendelkező külső kerületekben is keresgélni. A falusi turizmus is egyre népszerűbb, különösen a frekventált vidéki városokban, például a Balaton és Velencei-tó környékén.


 

2.

Hasonlítsuk össze az árakat!

Míg Budapesten a túlkínálat miatt stagnálnak az árak, addig vidéken növekednek, sőt, néha még a fővárosi árakat is meghaladják, különösen a kiemelt desztinációknál, mint például a Balatonon. A megfelelő árazásban segít, ha figyelembe vesszük a hasonló állapotú és méretű lakások árait is.


 

3.

Kényelem mesterfokon

Az elmúlt években a szálláshelyek száma több, mint 30 százalékkal bővült Budapesten, így megnőtt a verseny a turistákért. Ahhoz, hogy kiemelkedjünk a többiek közül, fontos a magas színvonalú szolgáltatás. Például előny lehet a gyors internet- és streaming szolgáltatások, jól felszerelt konyha, klíma vagy akár a mosógép biztosítása.


 

4.

Hátrébb kerül a listában

Egyszerre egy platformon érdemes hirdetni a lakást, mivel ha több oldalt használunk, folyamatosan le kell zárnunk azokat a napokat a szálláshely közvetítő oldal naptárában, amikor más helyről érkezik a foglalás. Ezáltal hátrébb kerülhetünk a találati listákon, és csökkenhet a láthatóságunk az oldalon.


 

5.

Többet mond minden szónál

Ne sajnáljuk a fotósra a pénzt! A turisták figyelmét elsőként a képek keltik fel, ezért egy jó ingatlanfotóval akár hosszú évekig kereshetünk. Bízzunk meg egy profi ingatlanfotóst, aki a legjobb szögből és fényviszonyok mellett mutatja be a lakást.


 

6.

Felkelti a kíváncsiságát

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy fantázianevekkel hirdetik a szállást, ami semmilyen információt nem ad az ingatlanról. Ha a címbe belefoglaljuk a fontos kulcsszavakat, mint például "free wifi", vagy "free parking", többen fogják megnézni a hirdetést.


 

7.

Sok kicsi sokra megy

Határozzuk meg, hogy mennyi időre szeretnénk kiadni az ingatlant. Ha 3 éjszakára korlátozzuk a foglalható időt, akkor időt és költségeket takaríthatunk meg, viszont lemaradhatunk azokról a turistákról, akik rövidebb, 1 vagy 2 napos tartózkodást terveznek.


 

8.

Patyolat tisztán

Az egyik legnagyobb kiadást a takarítás jelenti. Egy 40 nm-es lakás takarításának ára Budapesten, a mosási szolgáltatástól függően átlagosan 6-8 ezer forint. Ha saját magunk vállaljuk a takarítást, nem kell számolnunk ezzel a kiadással.


 

9.

Vállaljuk a felelősséget!

Bármikor előfordulhat egy váratlan esemény, például egy csőtörés vagy egy bérlőt érintő baleset, amikor kártérítéssel tartozunk. Felelősségbiztosítást általában csak az ingatlanba bejelentett személyekre köthetünk, ezért nézzük meg, milyen feltételeket kínálnak a szállásközvetítő oldalak.


 

10.

Számít a véleménye!

A tisztaság, megfelelő berendezés, kényelmes ágy, megbízhatóság, jó kommunikáció mind minket minősít. Igyekezzünk sok pozitív visszajelzést szerezni, így jobb áron és gyorsabban ki tudjuk adni a lakást, míg a negatív vélemények ronthatják az üzlet sikerét.


 

11. (könyvajánló)

A szépség mulandó

Az első világháború előtti évek Párizsában Émilienne volt a legszebb nő, aki után minden szív dobogott. Hamarosan a legnépszerűbb varieté, a Folies Bergère sztárja, királyok, hercegek szeretője lett. A boldogság azonban hamar elillan. Émilienne a túlélésért küzd, miközben Coco csillaga egyre emelkedik.

Pamela Binnings Ewené: Émilienne

5990 Ft, 21. Század Kiadó


 


 

Szöveg: Reiter Georgina



 









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás