Ilyen tojásfestési trükkökről még te sem hallottál!





Bár hazánkban már egyre kevesebben ápolják a húsvéti locsolkodás hagyományát, azért a tojásfestés még ma is tradicionális húsvéti program a magyar családoknál. Most adunk néhány tippet, ha mégis locsolkodók egész sora állna húsvéthétfőn a kapud előtt.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.03.25.
Módosítva: 2024.03.27.
tojás hímes tojás locsolkodás húsvét hagyomány

A néphagyomány szerint a fiúk húsvéthétfőn felkerekednek és már hajnaltól kezdve vízzel, újabban illatos kölnivel locsolják meg a lányokat, hogy el ne hervadjanak. A lányok a locsolásért cserébe hímes tojást is adnak a fiúknak, de bizony csak azoknak, akik azt locsolóverssel is kiérdemlik. Faluhelyen a lányok még ma is a legszebb ruhájukban, terített asztallal és persze szépséges hímes tojásokkal várják a locsolókat és azon versengenek, vajon kit hányan locsolnak meg. Ha kedvet kapnál feléleszteni ezt a csodás húsvéti hagyományt a te lakhelyeden is, íme néhány tuti tipp a legegyedibb hímes tojásokhoz.

Holloko,,Hungary,-,April,18,,2022:,Easter,Festival,In,The
Néhány helyen még ma is él a hagyomány Fotó: krstrbrt

Bár manapság már százával lehet kapni mindenféle húsvéti tojásfestő szettet, nincs szebb a természetesen készült hímes tojásoknál. A legelterjedtebb és leglátványosabb technika a berzselt tojásfestés, ám a legtöbben csak a klasszikus színben készítik el, vöröshagyma héjjal. Mi most több ötletet is mutatunk.

Ezekkel a növényi részekkel érhetünk el csodás színeket:

vörös és lila hagyma fedőlevele, vörös káposzta külső levele, céklahéj, csalánlevél, kurkuma, áfonya, fekete tea, kávézacc, céklahaj

A tojásfestést a gyerekek is élvezik Fotó: pexels.com

Berzselt tojás

A nejlon harisnyát vágjuk akkora darabokra, hogy beleférjen egy tojás, és még össze is tudjuk kötni szorosan mindkét oldalát. Vizezzük be a tojást az ujjainkkal ott, ahová a kiválasztott levelet szeretnénk feltapasztani, majd simítjuk rá a levelet az erezett oldalával kifelé. Ez után tegyük be egy darab nejlonharisnyába, és kössük be szorosan mind két oldalát és helyezzük óvatosan a növényi részekkel kibélelt lábasba. Minél több a növényi rész, annál szebb és teltebb lesz a szín, így nem érdemes spórolni vele.

Csodás színeket kapunk a növényi részek felhasználásával Fotó: pexels.com

Töltsük meg vízzel a lábast, majd forraljuk fel és főzzük legalább 10 percig. Miután a tojások megfőttek, hagyjuk állni őket a vízben legalább 1 órán át, de akár egész éjszakára is. Csak akkor szabad kivenni a tojásokat a harisnyából, ha azok teljesen megszáradtak.

Írott tojás

A húsvéti tojásra régen szokás volt viasszal festeni, ezt hívták írókás tojásnak. A minta felfestéséhez olvasztott viaszt használtak, amit tűvel vagy saját készítésű „ecsettel” vittek fel őseink. Ma már kapható vékony ecset, mellyel könnyen festhetünk szép, ám egyszerű, gyorsan elkészíthető mintákat. Ennél a technikánál érdemes a legegyszerűbb motívumokat (pont, vessző) használni, hiszen a viasz hamar megszilárdul. A festő víz ugyan azokkal a növényi részekkel készíthető el, ám fontos, hogy a felforralás után vissza kell hűteni a vizet, mielőtt óvatosan beletesszük az írott tojásokat.

A hagyományos technikákkal egyedi tojásokat készíthetünk Fotó: pexels.com

A tojásokat addig kell benne hagyni a vízben, míg el nem érjük a kellő hatást. Miután egy szűrővel kivettük a tojásokat, hagyjuk őket megszáradni. Ha megszáradtak az írott tojásaink, egy meleg pamutronggyal letöröljük róluk a viaszt és máris láthatóvá válnak a saját kezünkkel felrajzolt minták.

Karcolás

A növényi festékekkel egyszínűre is festhetünk tojásokat, ráadásul száradás után ezeket is kedvünkre díszíthetjük. Ez a technika arról szól, hogy az előzetesen megfőzött és megfestett tojásokba éles késsel mintákat kell karcolni. Vigyázat, ezt a technikát csak óvatosan alkalmazd, hiszen a tojás törékeny, a kezünk pedig igen sérülékeny.

Az összes technika megkoronázható két tuti tippel, íme:

Ha a festőlevekhez 1 evőkanál sót és ecetet adsz, a színek mélyebbek és tartósabbak lesznek.

Ha szeretnéd, hogy a tojásaid szép fényesek legyenek, kend be őket szalonnabőrrel vagy olajjal.

Még több tojásfestési praktikát találsz a Mindmegette oldalán, ITT

 





 





Ezeket olvastad már?
Megfejthették a fáraók átkát: megdöbbentő a magyarázat

Megfejthették a fáraók átkát: megdöbbentő a magyarázat

Tízből kilenc ember rosszul takarítja az air fryerét! Ezekre mindig figyelj oda!

Tízből kilenc ember rosszul takarítja az air fryerét! Ezekre mindig figyelj oda!

Így néz ki és él ma a Skála Metro gyönyörű háziasszonya! Kattints a fotókért! – Galéria

Így néz ki és él ma a Skála Metro gyönyörű háziasszonya! Kattints a fotókért! – Galéria

Dobd fel az otthonod aranyló mézes árnyalatokkal

Dobd fel az otthonod aranyló mézes árnyalatokkal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás