Bár az izgalmak belül várnak minket, érdemes kívülről is megcsodálni az épületet

Bár az izgalmak belül várnak minket, érdemes kívülről is megcsodálni az épületet (Fotó: Metropol/MG)

A díszlépcsőház és rajta a vörös futószőnyeg, melynek hossza az egész Parlamentben összesen 3 kilométer

A díszlépcsőház és rajta a vörös futószőnyeg, melynek hossza az egész Parlamentben összesen 3 kilométer (Fotó: Metropol/MG)

Az alsóházi ülésteremhez tartozó társalgó. A szőnyegek súlya tíz mázsa, méretük több mint 150 négyzetméter. De hogy miért különbözik a színük, azt a következő képnél eláruljuk!

Az alsóházi ülésteremhez tartozó társalgó. A szőnyegek súlya tíz mázsa, méretük több mint 150 négyzetméter. De hogy miért különbözik a színük, azt a következő képnél eláruljuk! (Fotó: Metropol/MG)

A felsőházi ülésteremhez tartozó társalgó. A felsőház tagjai többnyire nemesek voltak, a szőnyeg kék színe, a "kék vérre" utal

A felsőházi ülésteremhez tartozó társalgó. A felsőház tagjai többnyire nemesek voltak, a szőnyeg kék színe, a „kék vérre” utal (Fotó: Metropol/MG)

Általánosan használt képviselői terem. Az ülések patkó alakban helyezkednek el, falai merénylet nyomait rejti

Általánosan használt képviselői terem. Az ülések patkó alakban helyezkednek el, falai merénylet nyomait rejtik (Fotó: Metropol/MG)

A szónoki emelvény faburkolatában egy golyónyom található. 1912-ben egy ellenzéki képviselő három lövést adott le Tisza István házelnökre, majd fejbe lőtte magát. Szerencsére mindenki túlélte a borzalmakat

A szónoki emelvény faburkolatában egy golyónyom található. 1912-ben egy ellenzéki képviselő három lövést adott le Tisza István házelnökre, majd fejbe lőtte magát. Szerencsére mindenki túlélte a borzalmakat (Fotó: Metropol/MG)

Az épület folyosóiba 40 kiló arany van beleépítve

Az épület folyosóiba 40 kiló arany van beleépítve (Fotó: Metropol/Markovics Gábor)

Az üléstermek előtt lévő számozott szivartartók. Régen még megengedett volt a dohányzás a folyosón, ha pedig folytatódott az ülés, a képviselők letehették félbehagyott szivarjaikat (Fotó: Metropol/MG)

A 2-es villamos sínei alatt egy alagút húzódik, ami a Parlamentből a Szabad György Irodaházhoz vezet.

A 2-es villamos sínpárjai alatt egy alagút húzódik, ami a Parlamentből a Szabad György Irodaházhoz vezet (Fotó: Metropol/MG)

Hatalmas, a Dunára és a budai várra néző erkély

Hatalmas, a Dunára és a budai Várra néző erkély (Fotó: Metropol/MG)